6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеСпрете да пипате горите!

Спрете да пипате горите!

-- Реклама --

Българските студенти във Виена организираха най-многобройния протест в чужбина срещу промените в Закона за горите

Екип на списание А4,
репортаж от мястото на събитието

снимки: Людмила Ханджийска

„Планината не е кюфте” под това мото в 15.30 часа на 23 юни на полянката пред Виенското колело в Пратера се събраха повече от 60 младежи. Те дойдоха тук „въоръжени” със собственоръчно изработени плакати, за да изразят подкрепата си с останалите протестиращи сънародници срещу измененията в Закона за горите.

„След като видяхме колко много българи излязоха на Орлов мост и как нашите сънародници в чужбина започнаха да ги подкрепят, решихме и ние, студентите във Виена да организираме протест. Искаме да покажем нашата солидарност с останалите протестиращи и да изразим възмущението и несъгласието си с приетите от Народното събрание промени в Закона за горите”. Така коментира за А4 един от организаторите и вдъхновителите на събитието Дамян Грозданов.

Идеята се е зародила спонтанно. Едва вчера ранен следобяд във Фейсбук се сформира група „Българската Виена в подкрепа на протеста срещу „Закона за горите”. Тя обаче светкавично набра скорост. Кристина Петрова и Яна Стойнева са силното женско присъствие в организацията. Криси сама рисува първите плакати, а Дамян и помага с оцветяването. 23-годишната студентка в Икономическия университет е доволна и щастлива от събралото се множество. „Като се има предвид краткото време за организация, не очаквах да дойдат толкова много хора”, с гордост сочи събралите се младежи Криси. „Всичко това показва, че младите хора са будни, че се интересуват от случващото се и са готови да изразят своята позиция. В крайна сметка ние сме тези, които са отговорни за бъдещето на България и не можем и не трябва да мълчим”, убедена е тя.

Плакати с надпис „Гората не е само дървесина”, „Земята диша чрез горите”, „Спрете да пипате горите” изпълниха полянката. Времето сякаш също подкрепи инициативата, тъй като проливният сутрешен дъжд спря и се усмихна слънце. Яна Стойнева също е въодушевена от бързата реакция на колегите си. „Въпреки че много хора в момента са в сесия и четат за изпити, те намериха време да направят плакати и да дойдат. Тяхното присъствие тук значи много”.

Красиви, умни и вдъхновени младежи показаха, че няма да позволят на политиците да ги лъжат. „Това, което се случва в България е меко казано притеснително”, коментира Дамян Грозданов. „Недопустимо е да се приемат закони, които не са в интерес на обществото, а на отделни индивиди. Това означава, че държавата нарушава обществения договор и ние няма да търпим това. Самите политици наричат поправката „Витоша ски”. Тяхното отношение към хората е достигнало до абсурдни нива на наглост”.

Във Фейсбук групата на участниците се размянаха снимки, статии от различни медии, коментираха се новините. На самия протест те бяха ентусиазирани и горди. „Какво като не сме в България сега. Нали един ден ще се върнем. Никой не иска да намери оглозгани планини и сиви съоръжения” – разпалено обяснява Стоян, докато разпъва плаката си. „Страшен, а?” – гордо го показва той на заобиколилата го група.

В слънчевия следобед на 23 юни 60 българи, живеещи във Виена, показаха, че разстоянието не е от значение, когато има кауза. А тя е да опазим горите си и да покажем на политиците, че е крайно време да спрат да лъжат хората.

„Щото планината не е кюфте”!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации