5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТържествено честване на 24 май във Виена

Тържествено честване на 24 май във Виена

-- Реклама --

Връчиха почетни награди за принос в развитието на българо-австрийските културни връзки

Най-българският празник – 24 май – Денят на българската просвета и култура по традиция събира сънародниците ни в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена.

Специални гости на тазгодишното тържество бяха заместник ректорът на Виенския университет проф.Фасман, председателят на Управителния съвет на банка Хипо Ное Групе д-р Харолд, изявени личности в областта на културата, науката и образованието от двете страни.

След кратко приветствие към гостите, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Австрия Елена Шекерлетова връчи почетните награди на Министерство на културата за принос към развитието на българо-австрийските културни връзки и за популяризирането на българската култура зад граница.

Лауреати на наградта тази година са византоложката проф. д-р Лиоба Тайс, която ръководи Института по история на изкуството към Виенския университет,  оперната певица Ива Йонова, съоснователката на танцово сдружение „Български ритми” хореографката Галя Милева, режисьорът и драматург д-р Кристиан Папке и основателят на културно дружество „Идейно общество” д-р Стефан Стоев.

Първият носител на новоучредената награда за най-добър студент в специалност „Българистика” на Института по слависитика към Виенския университет е Георг Кайл (виж бр.3 на списание А4). Той получи парична награда от 1 000 евро, осигурена с любезното съдействие на банка Хипо Ное Групе и право за стаж в Посолството на Република България в град Виена. С поощрителни награди, българска книга и възможност за практика в Посолството на Р България във Виена и БКИ „Дом Витгенщайн бяха отличени студентите по българистика Михаил Кръстев и Жасмин Дегенхарт.

По време на тържествената вечер се състоя и Празничен концерт на лауреатите от Международния музикален конкурс за млади изпълнители „Франц Шуберт”, проведен в Русе.

___________________

Още по темата:

Ива Йонова: Трябва да се научим да уважаваме себе си, за да ни уважават и другите

интервю на Марио Николов

Стефан Стоев: Идейно общество успя да развие глобална интелектуална среда

интервю на Марио Николов

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации