10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМинистър Лиляна Павлова на бизнес форум във Виена

Министър Лиляна Павлова на бизнес форум във Виена

-- Реклама --

Като изключително полезен определи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, провеждащия се във Виена икономически форум Iconvienna 2012.

Тя взе участие в работния панел посветен на иновациите в Дунавския регион.

В своето изказване министър Павлова посочи предизвикателствата, пред които е изправен този район – заплаха за околната среда, неизползван корабен потенциал, неравно социално-икономическо развитие на страните по поречието на реката, недостатъчни енергийни връзки, липса на координация в образователните, изследвателстите и иновационни системи, недостатъчни гаранции за сигурността. Дунавската стратегия дава рамката за съвместна работа между държавите, но за всеки отделен проект заинтересованите страни трябва да търсят отделно финансиране от различните европейски фондове. Така на практика се оказва, че има макроикономически подход, без да са на лице съответните макроикономически инструменти за прилагането му, сподели министър Павлова. Като основен приоритет тя очерта изграждането на обща навигация по Дунава, което ще позволи ефективното използване на транспортните възможности на реката. В момента се усвояват едва 10% от тях.

По време на форума Лиляна Павлова разговаря и с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Вилхем Молтерер, с когото са обсъждали възможностите за финансиране на проектите по Дунавската стратегия, както и на бъдещи инфраструктирни проекти в България, за които не може да се осигурят средства от европейските фондове. Австрийски фирми вече проявяват интерес за участие в предстоящия през лятото конкурс за избор на консултат за изграждането и внедеряването в страната на интелигентни транспортни системи.

Осмото издание на икономическия форум Iconvienna 2012 се проведе от 25 до 27 април в австрийската столица под мотото „Make contacts to Contracts”. Тази година фокусът на събитието бе върху иновациите като представка за развитие на Дунавския регион. Участници от повече от 40 държави дискутираха последните тенденции в развитието на новите технологии, енергийната ефективност, финансирането на проекти, мобилността и изграждането на „умни” градове.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации