Бившият вътрешен министър на Австрия си спомни за вечеря със Станишев

14. март 2012 | By | Reply More

Бившият вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер заяви по време на специално изслушване в австрийския парламент, че се е срещал с бившия премиер на България Сергей Станишев, който обаче не си спомня за това.

 

Назаем от Дневник

Щрасер отговаряше на въпроси на депутати във връзка с редица подозрения за корупция, включително и с работата му за лобиста Петер Хохегер, който който през 2008 г. беше избран от правителството на тройната коалиция да чисти имиджа на България пред ЕС заради ширещата се корупция и организирана престъпност.

Пред вестник „Капитал“ Станишев твърди, че няма представа какво е било участието на бившия вътрешен министър по проекта, не го познава и не помни да се е срещал с него.

За работата си по „българския проект“ Щрасер си спомня за вечеря със Станишев. „По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта?“, пита депутатът от партията на зелените Петер Пилц.

„Мога да си представя защо премиерът не се спомня за тази вечеря. Все пак, когато се храни, човек не говори добре. Освен това премиерът не присъстваше по време на същинското заседание, там бяха началникът на неговия кабинет и една дама, която може би беше връзката с Хохегер“. Депутатът от зелените Петър Пилц пък уточни, че дамата не е била връзката с Хохегер, а партньорката на тогавашния премиер Станишев.

Щрасер, цитиран от австрийския вестник Die Presse, твърди, че е работил по „българския проект“ между септември 2006 г. и пролетта на 2008 г. „Работата ми по българския проект беше един принос – от една страна обсъдихме политическото присъствие на България в Европа, а от друга – реформата в полицията“, казва Щрасер.

Хохегер твърди, че Щрасер е получил 100 000 евро като член на т.нар Advisory Board, който съветвал българското правителство как да подобри имиджа си. По време на изслушването бившият вътрешен министър потвърди, че е работил заедно с Хохегер, но отрече да е бил член на този специален борд.

Пред вестник „Преса“ Хохегер казва, че 100-те хиляди евро са били не само за консултантската дейност на Щрасер в България, а за най-различни проекти на пиар агенцията на Хохегер. Запитан за какво друго е получил хонорара от 100 хил. евро, Щрасер казва: „Няма да позволя да ми натрапвате изявления от някакви български вестници. Казвам ви каквото знам – това беше една вечер в България, където споделих опита си за реформа в полицията“.

Снимка Associated Press

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, България, закони, инвестиции, Меланж, празници

Leave a Reply