18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжМеждународен ден на майчиния език

Международен ден на майчиния език

-- Реклама --

Международният ден на майчиния език е обявен през ноември 1999 г. на Генерална конференция на ЮНЕСКО

Ежегодно от февруари 2000 г. този ден се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. „Езикът на нашите мисли и емоции е нашето най-ценно богатство. Многоезичието е нашият съюзник в осигуряването на качествено образование за всички, в усилията ни за обединение и в битката срещу диксриминацията.“ – казва в словото си по случай празника генералният секретар на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова.

Българските училища в чужбина са най-големите пазители на майчиното слово по света. Затова 21 февруари е и Ден на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която отбелязва и 5 години от основаването си.

СПОРЕД ЮНЕСКО
Сред основните цели на ЮНЕСКО e запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в светa. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.
Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковитe и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог.

 

СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Pезолюция на Европейския парламент от 24 март 2009 г. относно многоезичието като преимущество за Европа и обща отговорност утвърждава спазването на принципа на езикова равнопоставеност.
Езиковото и културно многообразие имат значително въздействие върху ежедневието на гражданите на Европейския съюз поради навлизането на медиите, нарастващата мобилност, миграцията и напредъка на глобализацията. Придобиването на разнообразна гама от езикови умения се оценява като изключително важно за всички граждани на Европейския съюз поради това, че им позволява да се възползват напълно от икономическите, социални и културни предимства на свободното движение в рамките на Съюза, както и в отношенията на Съюза с трети държави.
Жизненоважна е необходимостта да се отдели специално внимание и подкрепа в училище на ученици, на които не може да се преподава на майчиния им език и горещо се приветства предложението на Комисията за насърчаване на инициативата „майчин език плюс два“ в образованието. Насърчава и подкрепя незадължителното въвеждане на майчини езици на малцинства, местни и чужди езици в училищните програми и/или в контекста на дейности, отворени към общността, които се провеждат извън учебния план.

 

КАКВО Е МАЙЧИН ЕЗИК ?
Терминът „майчин език“ се употребява за обозначаване на:
• първия език, който си научил;
• езика, с който се идентифицираш или с който ни идентифицират другите;
• езика, който най-добре говорим и който най-често изпозваме;
• първия ни език.
Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира една област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури.
Според основната линия на работа, в Асоциация на български училища в чужбина (АБУЧ) имат разбирането и  надеждата, че духът на Международния ден нa майчиния език ще спомогне да развием в себе си дълбоко уважение не само към нашия роден език, но и към другите езици. Ще спомогне за равнопоставеност на всички езици.
На Общото събрание на АБУЧ през 2010 г. бе единодушно прието Международният ден нa майчиния език да бъде и Ден на Асоциацията на българските училища в чужбина.
Материалът е подготвен с помощта на Асоциацията на българските училища в чужбина

_________________

Още по темата:

21 февруари – Международен ден на майчиния език

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации