8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВицепремиерът Цветан Цветанов на работно посещение във Виена

Вицепремиерът Цветан Цветанов на работно посещение във Виена

-- Реклама --

Сътрудничеството между България и Австрия в областта на сигурността е на изключително високо ниво. Това заяви заместник министър председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след срещата си с федералния министър на вътрешните работи на Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.

Текст Елица Ценова

По време на разговора двамата министри са обсъдили състоянието на двустранните отношения в областта на трафика на наркотици и хора, сигурността на Дунавския регион и приемането на България в Шенген. Алпийската република подкрепя изцяло усилията на страната ни да влезе в зоната и смята, че всички необходими критерии за това са изпълнени.

На прескоференция след срещата министър Цветанов каза, че външната граница на Европейския съюз е защитена в съответствие на най-добрите практики и всички проверки показват едно много високо ниво на надеждност. В момента присъединяването на България към шенгенското пространство зависи единствено от вътрешно-политическото решение, което трябва да вземе Холандия.

Министър Цветанов бе в австрийската столица по повод Третата министерска конференция на Парижкия пакт, която се проведе в двореца Хофбург на 16-ти февруари. Основна тема на форума бе развитието на инициативата Парижки  Пакт и неговите връзки с Регионалната програма за Афганистан и съседните страни на Службата на ООН по наркотици и престъпност. Българският министър се срещна и с афганистанския министър Зарар Ахмад Османи, отговорен за борбата с наркотрафика. Страната е един от най-големите разпространители на наркотици в световен мащаб с годишно производство от 5800 тона. Тя продължава да представлява сериозна трансгранична заплаха и това налага необходимостта от допълнителни усилия на международната общност, както и от укрепване на регионалното и международното сътрудничество. България може да окаже помощ с обучението на афганистански полицаи в областта на наркотрафика, стана ясно след срещата.

В късния следобяд същия ден Цветан Цветанов посети и Международния център за развитие на миграционната политика. От 13 до 16 февруари там бе проведено обучение на членове на Секретарията по миграционна политика и българският министър лично връчи дипломите на успешно завършилите курса. На срещата с генералния директор на центъра Петър Видерман бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с миграцията, убежището и интеграцията.

_________________________________

 Парижкият пакт включва повече от 55 държави и международни организации  и провежда периодични консултации на експертно и политическо ниво. Инициативата създава възможност за съвместно развитие на опит, обмен на информация и добри практики между партньорите. На конференцията
бяха обсъдени въпроси, свързани с блокиране на нелегалните финансови потоци,
произтичащи от наркотърговията, начините за превенция на злоупотребата с
наркотици, както и възможностите за съдействие на регионалните организации и инициативи в борбата с наркотрафика. В конференцията участват над 360 представители на страните-участнички и на международни организации, вкл. министри на външните и вътрешните работи и висши държавни служители. В рамките на Заключителния сегмент на форума бе приета Виенска декларация.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации