6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияХоландски сайт: Изгубихте ли си работата заради българин? Пишете ни

Холандски сайт: Изгубихте ли си работата заради българин? Пишете ни

-- Реклама --

Не можем да приемем една от държавите основателки на ЕС да толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия, коментира българското МВнР

Материал на Vesti.bg

Министерството на външните работи не може да приеме, че една от държавите основателки на ЕС толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Това противоречи на Хартата и на основните правила на ЕС.

Така говорителят на българското Министерство на външните работи (МВнР) Весела Чернева коментира инициатива на холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс, която представи специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от централно- и източноевропейски имигранти.

Сайтът е украсен с лозунги като: „Имате ли проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили ли сте си работата заради поляк, българин, румънец? Ние искаме да знаем“. На него се виждат и заглавия на вестници, гласящи, че източноевропейците извършват все повече престъпления.

Според представител на Партия на свободата сайтът има за цел да покаже проблемите, които централно- и източноевропейците създават, свързани с престъпност, алкохолизъм, употреба на наркотици, проституция.

Това показва проблем в самата Холандия, но е и заплаха за целия Европейски съюз и за неговите ценности, посочи Чернева.Призоваваме правителството на Холандия да се разграничи от тази инициатива на Партията на свободата и да предприеме съответните мерки, добави тя.

Тази наша позиция беше изразена днес от зам.-министъра на външните работи Константин Димитров пред посланика на Нидерландия у нас, каза говорителят на МВнР.

Българската държава обмисля вариант да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, посочи Весела Чернева.

Румънското външно министерство вече поиска холандските власти да предприемат действия срещу сайта, защото той нарушава европейските норми и е дискриминационен. Полша също поиска сайтът да бъде закрит, посочва DutchNews.nl.

Междувременно председателят на холандския съюз на работодателите Бернард Винтес прикани правителството да се разграничи от сайта.

Този уебсайт е форма на демонизация, каза Винтес на пресконференция. „Така се насажда страх от чужденците, а в нашата отворена страна не бива да става такова нещо“, добави той.

Досега само министърът на социалните грижи и заетостта Хенк Камп направи изявление за сайта. Той каза, че Партията на свободата трябва да реши какво да предприеме. ПС подкрепя правителството на малцинството в икономическата политика в замяна на по-строги правила за имиграция, отбелязва DutchNews.nl.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации