8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМоята връзка с Лист се оказа по-сериозна, отколкото очаквах

Моята връзка с Лист се оказа по-сериозна, отколкото очаквах

-- Реклама --

За новия солов компакт диск на Дора Делийска и за бъдещите й творчески планове с младата българска пианистка разговаря Елица Ценова

Преди точно година се появи вторият ти солов компакт диск, обединяващ произведения на  любимите ти композитори Лист и Шопен. Днес вече представяш трети. Какво се случи през тази една година?

През изминалата година имах множество интересни изяви и проекти, но със сигурност най-важното събитие за мен беше соловият ми дебют в Музикферайн.

Той изигра водеща роля за развитието ми и постави нов етап в творческата ми кариера. Именно след този концерт дойде и поканата за издаването на диска „Doppelgänger”, който съдържа 14 песни на Шуберт, преработени за соло пиано от Фреренц Лист. Идеята за диска е от няколко години и се радвам, че сега беше реализирана.

Тук отново изследваш творчеството на унгарския композитор Ференц Лист. Какво те привлича в него?

Моята връзка с Лист се оказа по-сериозна, отколкото очаквах. От няколко години се занимавам с творчеството му. През 2008 г. записах първия си диск с негови произведения  (виж брой 13/2008г на сп.”Българите в Австрия”) и постоянно откривам нови страни в композициите му. Това, което повечето изпълнители и слушатели виждат в него, е една демонична и виртуозна личност, отдавала голямо значение на показността и шоу елемента в изпълненията си. Да, той е бил изключително харизматичен мъж и виртуозен пианист, но далеч не толкова повърхностен, колкото повечето хора си представят. Именно в преработките на песните на Шуберт откривам неговата дълбоко емоционална и поетична страна. В книжката към диска за първи път пиша и собствена концепция.

От къде идва името на диска „Doppelgänger” (Двойник)?

„Doppelgänger”е всъщност името на една от песните на Шуберт по текст на Хайне. Идеята е да се подчертае двойнствеността, както в музиката (в случая Лист се отразява в Шуберт), така и в живота, в който търсим реалност, в която да открием мечтите, страховете, идеите си. За диска направих и специална фотосесия с фотографката Нанси Норовиц, която да е в синхрон с цялостаната концепция. И този диск е издаден от австрийската звукозаписната компания „Грамола”.

Какво ти предстои през 2012 година?

За тази година имам много творчески идеи, които са свързани със съвсем различна посока от десегашното ми развитие. Малко по малко започвам да се откъсвам от Лист. Подготвям много голям проект –  „Бах среща Шостакович”, в който ще бъдат представени избрани прелюдии и фуги на двамата композитори. Това е една съпоставка между бароковите традиции на Западна Европа и традициите на Източна Европа от началото на 20-ти век. Интересно е да се сравни музиката на Шостакович, който пише прелюдии и фуги в комунистическия режим и тази на Бах, който твори в Германия.  Дипломната ми работа в Университета по музика във Виена беше на тази тема и оттогава искам да осъществя този проект.

През 2012 г. се радвам на множество покани за солови концерти в Берлин, Рим, Лондон и други големи градове. Следващата ми изява във Виена ще бъде в Концертхауз, където ще бъде и официалната презентация на новия ми диск. Ще се радвам, ако и българската публика дойде и сподели с мен както музиката на Лист, така и хубавия повод.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации