Хиляди почитат рождения ден на Тоше Проески

25. януари 2012 | By | 6 коментара More

На днешния ден, роденият в Македония певец Тоше Проески, щеше да навърши 31 години. Неговата благотворителна дейност се продължава от стотиците му фенове по цял свят.

материал на Български форум за Тоше Проески

Днес хиляди сърца в България и на Балканите ликуват и плачат едновременно. Празнуват, защото преди 31 години в гр. Крушево, Македония се е родило необикновено дете. Дете, което живее и расте, за да дарява любов, усмивки и спокойствие на хората, които среща. Чрез музиката си, историите и поуките вплетени във всяка песен, чрез харизмата си и неподражаемия си глас Тоше Проески се срещна с хората от цял свят.


Стремежът му да обедини Балканите, да вдъхва спокойствие и вяра на всички струеше от цялото му същество … Но и сълзи от болка се ронят днес, защото съдбата прекъсна живота на това необикновено момче през 2007 година, когато той беше само на 26. Въпреки това,  всички, на които той подари усмивка, радост и мир в душата днес празнуват рождения му ден.

На 21.01. 2012 в залата на Македонската опера и балет се проведе четвъртият по ред концерт за почитане рождения ден на Тоше Проески. Той обожаваше оперното изкуство и поради тази причина някои от неговите песни бяха представени с аранжимент на арии от оперни певци от различни държави. Участие взе и българската прима Еделина Кънева, която изпълни „Ден за нас“ по музика на Тоше Проески. Концертът се излъчи пряко и по ТВ „Балканика“, което зарадва  феновете на Тоше в България.

Усмихнатото момче беше познато и с изключителната си хуманност, не само чрез благотворителни концерти, но и чрез ежегодни кръводарителски  акции. Вървейки по стъпките му, на 25 януари хиляди негови фенове от Международния форум със съдействието на Червен кръст – гр. Скопие и фондация „Тоше Проески“ организират поредната акция под надслов „Дари капка кръв! Дари живот!“.

Днес във всяка една къща в Македония се споменава едно име, то звучи и в другите републики от бивша Югославия, благославя се и от десетки в България. Днес в стаята на едно младо момиче в Тайван  горят 31 свещи, а до лика на нейния вожд и учител Далай Лама стои и ликът на Тоше Проески. Тя пее песните му, макар и да не разбира македонски и сръбски, но разбира езика на любовта извираща от тъмните очи пронизващи монитора на компютъра, усмивката предизвикваща усмивка и песента изпята с такава жар…

Днес семейство българи в Америка ще си пусне концерт на Тоше, ще пее с него и ще танцува. Хиляди в Австралия ще си припомнят невероятното изживяване по време на гостуванията му в тяхната страна.

Днес се е родил необикновен Човек.

Честит Рожден ден, Тоше!

 

__________________________

Още по темата:

Следи в душите на хората 

Текст Оксана Данаилова

Please follow and like us:

Category: България, изкуство, Меланж, социална отговорност

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Albena каза:

  Happy Birthday to our Tose!!!! We all are blessed if we find his tallent, if we see his soul, if we hear his angels voice and if we do what he did! WE LOVE YOU,BRE !!!!!!!

 2. Victoria каза:

  Тоше за мен е пример за всичко добро на този Свят- любов без граници, добрина, душа чиста като на дете..! Неговата светла личност стана неразделна част от моя живот.

 3. Ели Василева каза:

  Честит рожден ден,Тоше!Винаги ще живееш в сърцето ми.Винаги ще си част от живота ми.Благодаря Ви,че публикувах те статията.Много рядко се раждат личности като Тоше Проески и ние заедно трябва да направим всичко за да запазим спомена и това което той ни остави в наследство живо.Те сакам,Тоше!!!

 4. Toti каза:

  Happy Birthday , Tose ! I will always keep you in my hearth.

 5. Val каза:

  Happy Birthday, Tose! People like you always will live in the hearts of those who remember them. Thank you to this website for reminding their readers about great person Tose Proeski and his birthday!

Leave a Reply