18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПочина основателят на най-известното виенско кафене

Почина основателят на най-известното виенско кафене

-- Реклама --

Леополд Хавелка е синоним на виенската култура на кафенета още от края на Втората световна война. Той почина на 100-годишна възраст във Виена

Кафене „Хавелка“ е повече от институция в австрийската столица. То е мястото, където години наред се събира артистичната бохема, където туристи се отбиват, за да опитат от прочутите Buchtel, където всеки гост се посреща лично от собственика.  Запазило оргиналния си интериор почти от създаването си, тясното помещение с малки кръгли масички и червено-жълти раирани диванчета, устоя  на модерната вълна на Старбакс и Макдоналдс.

През 1936 г. Леополд се жени за Жозефин и няколко месеца след сватбата двамата отварят първото си  кафене. Прочутото заведение на Доротоумщрасе се появява през 1939 г.  Дребничка и винаги усмихната фрау Хавелка посреща гостите още от вратата и се грижи всичко около тях да бъде наред. Тя напуска света през 2005 г. на 91 години. След смъртта й хер Хавелка продължава да бъде ежедневно в кафенето, макар и много повече като гост, отколкото като собственик. Неизменно елегантен, с папионка, костюм и кърпичка в малкото джобче, той се здрависва с всеки посетител и разговаря с него като със стар приятел.

Не малко бири при него са изпили известният писател Хаймито фон Додерер, комикът Оскар Вернер, кабаретният актьор Хелмут Квалтингер, художникът Фридерайх Хундертвасер и дори Анди Уорхол. Политици като Бил Клинтън и Вацлав Хавел също отиват да стиснат ръката на Леополд Хавелка.

_________________________________

Още по темата:

Един меланж, моля! – на 10 ноември виенските кафенета бяха официално включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации