8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУдоволствието да създаваш изкуство

Удоволствието да създаваш изкуство

-- Реклама --

Нестор Ковачев е първият художник със самостоятелна изложба в „Galerie im Traklhaus“ в Залцбург

Текст и снимки Мартина Йорданова

Празничното настроение в Залцбург се усещаше навсякъде, единствено времето не напомняше за идващата Коледа. Чудесната украса по малките улички, шоколадовите изкушения на старите дюкянчета, многобройните посетители на града, търсещи подаръци по повод наближаващите празници са само част от типичната за това време на годината атмосфера. Красивите барокови църкви на стария град, манастирите, крепости и замъци, извисяващи се на хълмовете, музеите и изкуството в градска среда също заслужават внимание и удивление. Но поводът и ние да сме в Залцбург е друг.

Мястото е градската галария „Galerie im Traklhaus“, намираща се в центъра на стария град, близо до Моцартовия площад. Родната къща на австрийския поет Георг Тракл  е превърната днес в музей на твореца и галерия за изкуства с изложбени пространства на приземния етаж. В една от двете зали, с които галерията разполага, може да се види и самостоятелно представяне на творбите на българския художник Нестор Ковачев. Вернисажът се състоя на 15 декември 2011 от 19 ч. Изложбата „The Pleasure of making art“ (Удоволствието да създаваш изкуство) беше открита от директора на „Galerie im Tracklhaus“ Дитрих Гример и виенската галеристка Хайке Куртце, която разказа на посетителите за работата си с художника, неговия творчески път и представените произведения. За четвърти път проектът „Die nächste Generation“ става част от програмата на градската галерия, представяйки млади, съвременни творци в групови изложби или както в случая на Нестор Ковачев, за първи път в самостоятелна презентация на художника.

Изложбеното пространство е разделено чрез полустена на една по-малка и една по-голяма зала и сякаш представянето на творбите следва същата линия. В по-голямата част са изложени „I have to make an artwork everyday“ и “I want to amuse myself”. Творби, които със своята ирония, противоречие и формат провокират зрителя към размисъл за Аз-а- собствения и този на твореца. Снимка зад синьо стъкло представлява интервенция с произведение на американския художник Сай Томбли, превръщащо името на героя от Илиада Хектор, изписано на кирилица в Нестор. Преходът от едната към другата част на изложбата е видео-работата „Der letzte Beamte“ (Последният чиновник), която Нестор създава през 2007 година и презентира за първи път. Видеото е всъщност интервю с един виенски пощальон, който разказва за живота, мечтите и представите си, отговаряйки на въпроси, зададени от художника. В по-малката част на изложбеното пространство са показани серия от четири рисунки със заглавия Egozentrik I, Egozentrik II, Egozentrik III и Trepanation, което представлява мeханичен процес на отваряне на черепната кутия, прилаган в Средновековието.

Работата „Без заглавие“ (Мона Лиза) е изложена самостоятелно на една от стените и представлява пъзел, оцветен с черен маркер, от който е останала само загадъчната усмивка на Мона Лиза.

Изложбата на художника Нестор Ковачев може да бъде видяна до 21 януари 2012, така че ако имате път към Залцбург, непременно се отбийте в градската галерия.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации