12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМарис Янсонс дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Марис Янсонс дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

-- Реклама --

На 1 януари 2012 г. Марис Янсонс ще застане за втори път след 2006 г. на диригентския пулт за Новогодишният концерт 2012 в Златната зала на виенския Музикферайн. Тогава той бе приет с бурни овации както от взискателната виенска публика, така и от музикалната критика и медиите. Сътрудничеството на Янсонс и Виенската филхармония датира от 1992 г., а новогодишният концерт е достоен начин за отбелязването на наближаващия 20-годишен юбилей на съвместна творческа дейност. Така Виенската филхармония и нейният ръководител Клеменс Хелсберг аргументират избора на Янсонс за диригент на музикалното събитие.Каква точно ще бъде програмата на концерта организаторите ще съобщят допълнително, но задължително в нея ще бъдат включени произведения на композиторите от семейството Щраус. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт.

 Марис Янсонс е роден на 14 януари 1943 г. в Рига в семейството на прочутия латвийски диригент Арвидс Янсонс и певицата Ираида Янсонс. Той израства и завършва консерватория в Ленинград, специализира във Виена при Ханс Сваровски и в Залцбург при Херберт фон Караян, а от 1973 г. е помощник диригент на Ленинградската филхармония. От 1979 до 2000 г. ръководи Филхармонията на Осло, която точно в този период се превръща в оркестър с международно име. От 1992 г. Янсонс е главен гост диригент на Лондонския филхармоничен оркестър, а от 1997 г. е шеф диригент и на Симфоничния оркестър на Питсбърг в САЩ.

От 2003 г. Марис Янсонс е главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио, а от 2004 ръководи и Кралския симфоничен оркестър «Концертгебау» в Амстердам.

Информация на КомПрес, София

 

Голяма гордост за всички българи е фактът, че концерт-майстор на Виенската филхармония е Албена Данаилова. ( виж брой 23 на списание „Българите в Австрия“)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации