7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите, живеещи в чужбина трябва да имат повече избирателни права

Българите, живеещи в чужбина трябва да имат повече избирателни права

-- Реклама --

Около тази идея се обединиха участниците в кръглата маса, организирана от омбудсмана на Републиката

                                                                                  На 14 декември 2011 г. Константин Пенчев най-после успя да събере хора от различни части на света, които да дискутират проблема с избирателните права на сънародниците ни зад граница. „Реалността е следната и тя се видя при последното преброяване. Видя се колко ние намаляваме в България и колко се увеличават нашите сънародници в чужбина. Ако ние ги отблъснем изобщо да не участват в политическия живот, по този начин ние рискуваме да ги отблъснем, да не се интересуват повече за съдбата на България, което едва ли е полезно за когото и да било“, заяви по време на разговора омбудсманът, цитиран от EuroChicago.

Трудно е да се установи точният брой на българите зад граница, но най-често се цитират цифри между 2 и 3 милиона. Трудно се установява и точната сума пари, които те ежегодно внасят в България под формата на помощи за семействата си, но по официални данни за 2010 г. те са около 759,6 милиона. В същото време тази част от българските граждани се оказват извън активния политически и обществен живот на родината си и имат ограничени възможности да влияят на процесите в нея. Искането за промяна в Конституцията (чл.65 и чл.93) и за отмяна на забраната хора с двойно гражданство да не могат да бъдат избирани за народни представители, периодично се поставяше във фокуса на общественото внимание. През тази година най-после се видяха и първите реални резултати. С отворено писмо до омбудсмана на България от 25 май френската журналистка Румяна Угърчинска успя да иницира обществен дебат по темата. Още през месец юни на сайта на държавната институция бе пусната анкета, която трябваше да сондира мнението на хората по темата. Още тогава бе обявено, че ще се организира и национална кръгла маса с участието на българи в чужбина и представители на парламентарно представените политически партии.

От срещата вчера стана ясно, че сънародниците ни зад граница ще продължат да отстояват правото си да участват в политическия живот на страната си и няма да допуснат остарели норми, противоречащи на съвременните европейски закони да им попречат. „Уседналост означава още и заседналост – коментира още през месец юли специално за списание „Българите в Австрия” Румяна Угърчинска – Във време, когато хората могат свободно да се движат и да сменят държави, нашата конституция поставя изискване за „уседналост” към кандидатите за народни представители, което е абсурдно”. Още тогава обаче тя сподели, че един от най-големите проблеми пред решаването на въпроса е свързан с трудната организация на хората в чужбина.

Инициативата на омбудсмана срещна подкрепата и на присъстващите представители на политически партии, сред които обаче нямаше членове на Герб

_______________________________________________

Още по темата:

БГ омбудсманът се допитва до нашенци зад граница

Румяна Угърчинска: „Държавата лишава от права емигрантите“, интервю за в-к „Труд“

„Избори на промоция“, Валери Митушев, брой 29 списание „Българите в Австрия“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации