6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжДомашен хляб

Домашен хляб

-- Реклама --

Може да ви се струва трудоемко и непостижимо, но правенето на хляб всъщност е доста приятно и дори медитативно занимание. Важното е да сте спокойни, да разполагате с време и топло помещение и задължително след това да бъде поднесен с уханно основно ястие (или пък похапнат с обикновено масълце и подправки).

Рецептите са много и с ранообразни комбинации и количество на основните съставки, но общото е, че опитате ли поне веднъж домашен хляб (и то направен от вас самите), ще разберете поговорката „в хляба е истината”.

Необходими продукти:
42 гр прясна мая (или пакетче суха)
400 мл топла вода
1 кг брашно
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
В 200 мл топла вода разтваряме маята. Добавяме захарта и 2-3 с.л. от брашното и разбъркваме до консистентна маса. Оставяме настрана за 15 мин. да се активира маята. Когато на повърхността са се появили мехурчета, добавяме останалото количество топла вода, солта и олиото. Започваме бавно да добавяме брашното, до получаването на меко тесто. Месим няколко минути, оформяме питка, поръсваме я обилно с брашно и оставяме на топло за час до час и половина покрита с кърпа.

След като тестото е удвоило обема си размесваме още веднъж и оформяме продълговат хляб или две малки питки. Поставяме ги върху хартия за печене, намазваме с олио и правим няколко разреза с остър нож на повърхността на хляба/ питките. Загряваме фурната на 50С и слагаме хляба да се пече за 30 мин. След изтичането им увеличаваме на 180С и допичаме до златисто. Готовността на хляба може да се провери и с дървена клечка за зъби.

Готовият хляб или питки поставяме върху решетка (без хартията за печене), покриваме с кърпа и оставяме да се охлади за няколко минути.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации