9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжКанелени охлювчета (Zimtschnecken)

Канелени охлювчета (Zimtschnecken)

-- Реклама --

Времето е зимно и малко неприветливо, но пък във въздуха се усеща аромата на ванилия, канела, домашни сладки, пунш и други (пред)коледни изкушения. Затова и ние решихме да приготвим малки топли канелени охлювчета, като за тези, които не са любители на канелата, приготвихме и такива с ванилия.

Необходими продукти:
количество: 32 бр.

42 гр прясна мая
400 мл прясно мляко
120 гр масло
1 яйце
750 гр универсално брашно
½ ч.л. сол
120 гр пудра захар
½ ч.л кардамон на прах

За пълнежа:
120 гр меко масло
80 гр обикновена захар
1 и ½ ч.л канела на прах
1 и ½ ч.л ванилия на прах

За намазване:
1 яйце
едра захар

Начин на приготвяне:

Затопляме леко прясното мляко. От него отделяме 100 мл, добавяме една чаена лъчица пудра захар и маята. Оставяме настрана да се активира маята. Към останалото мляко (300 мл) добавяме маслото, разбъркваме до пълното му разтопяване. Отделно смесваме брашното, солта, пудрата захар и кардамона. Разбиваме яйцето.

Към брашнената смес добавяме разтворената мая, млякото с масло и яйцето и месим, докато тестото започне да се отделя от купата. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 30 мин.

През това време подготвяме  пълнежа като смесваме за канелените охлювчета съответно 40 гр кристална захар с 1 и ½ ч.л канела на прах, а за тези с ванилия – 40 гр кристална захар с 1 и ½ ч.л ванилия на прах.

След като са изтекли 30 мин. размесваме още веднъж тестото и разделяме на две равни части. Всяка половина разстиламе на тънък лист с големина 40×30 см. Намазваме всеки един с мекото масло и разпределяме канелената и ваниловата захар. Навиваме на руло (получаваме 2 рула с 40 см дължина всяко). С остър нож нарязваме всяко руло на16 части.

Нареждаме охлювчетата в тава, предварително застлана с хартия за печене или във форми за мъфини. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 30 мин.

Загряваме фурната на 250С. Разбиваме яйцето и преди да сложим охлювчетата в печката намазаваме всяко едно с яйце и поръсваме с едрата захар. Печем между 8-10 мин. След като са готови, изваждаме и оставяме на решетка, покрити с кърпа, да се охладят.

Резултат:
Ароматни охлювчета, които биват изяждани за секунди. Като вид канелените много по-ароматни от тези с ванилия. За тези, които обичат по-сладичко, захарта в тестото може да се увеличи. Към пълнежа могат да се добавят стафиди и орехи/бадеми или да се замени със сладко по избор.

Забележка:
Тъй като не разполагах с кардамон на прах използвах зърна, които добавих към прясното мляко, докато се затопляше, след което отцедих.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации