8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво ви очаква в брой 30 на списание "Българите в Австрия"

Какво ви очаква в брой 30 на списание „Българите в Австрия“

-- Реклама --

Скъпи приятели,

 Дойде време да ви представим брой 30 на списание „Българите в Австрия”. Той е много специален за нас поне по две причини. Но нека вървим поред.

Ставаме на 5 години! Много или малко време е това, все още ни е трудно да преценим. Като всяко пораснало дете вече можем да правим много неща съвсем сами и това ни дава самочувствие и смелост да вървим напред.

В „Навършихме 5 години” главният редактор и създател на „Българите в Австрия” Елица Караенева разказва за раждането на идеята и първите стъпки на единственото българско списание в Австрия. Карл Блеха, президент на Австрийско-българското дружество, Ради Найденов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия, Себастиан Курц, държавен секретар по интеграция в Австрия, Юлия Дамянова, журналист и много други изпратиха своите пожелания по повод на нашия празник. Благодарим им от сърце за хубавите думи!

Токчета по върховете” или ще видим ли повече жени на ръководни постове – това е темата, която предлагаме на вашето внимание в този брой. Кои са основните причини за по-малкия брой дами в директорските бордове, какво трябва да се направи, за да се преодолее този дисбаланс, достатъчно ли е да се въведат  квоти за жени на лидерски позиции са само част от въпросите, които поставяме в темата. Отвъд тях остават още много разнопосочни проблеми, които тепърва ще срещаме и ще трябва да решаваме.

През 2001 г.  проф. Дина Шнайдерман изсвирва за седем часа деветнайсет големи сонати за цигулка и оркестър на Моцарт и отбелязва световен рекорд, записан в книгата на Гинес. Голямата цигуларка разказва за напускането си на България през 1980 г., за новото си начало в Швеция, за любовта си към музиката и живота си със Стефан Камиларов, единствения българин свирил два пъти с цигулката на великия Паганини.

В коментарната ни рубрика „Гледна точка” този път ни гостува медийният специалист и куратор Борис Костадинов. Той говори за тънките паралели между политическите системи в Австрия и в България, породени от редица скандали и в двете държави.

Interfinance Beratung GmbH представя особеностите на договора за кредит в Австрия, а в правната ни рубрика адвокат Анелия Паскалева се спира на възможностите за уреждане на междусъседските отношения. Когато българска фирма трябва да командирова свои служители в Австрия за по-дълъго време, тя трябва да извади необходимите разрешителни за заетостта им на австрийска територия. Какви са те и какви са специфичните разлики ще разберете от материала на консултантски център “Компас”.

И в този брой ще ви разходим до красиви места. Копиловци е типично планинско селце с девствена природа и вековна история, в което по всяко време може да намерите спокойствие и уют. И тъй като сезонът за ски наближава, пренасяме ви към Цилертал, Австрия – долината на вечните снегове.

Като заговорихме за сняг, трябва да си припомним, че наближава и Коледа. Съвсем скоро от многобройните коледни пазари ще се разнесе ароматът на пунш и канела. Всички ние с удоволствие се разхождаме из пъстрите шандове, но невинаги знаем откога и откъде идва тази традиция. За любопитните е материалът „Коледен пазар, Christkindlmarkt, Adventmarkt – много имена, една традиция”.

С  „Коледни идеи и идейки” помагаме на всички, които се затрудняват с избора на подарък за любимия човек. Не пропускайте да почерпите вдъхновение за коледното пазаруване и да зарадвате близките си с нещо оригинално.

И за да не пропуснете интересна изложба, книга или събитие, прегледайте рубриката ни „Предстоящи събития”.

Казахме, че този брой е специален най-малко по две причини. Освен че с него навършваме 5 години, с него се разделяме и с вече добре познатото ви име „Българите в Австрия”. Светът се променя – ние също. От януари любимото ви списание ще бъде при вас с ново име, нов дизайн, обогатено съдържание и непроменена цена.

Страниците на този брой крият и още интересни материали, новини и информация. Не пропускайте и справочника на стр. 31, където ще намерите адресите както на държавните институции, така и на българските магазини и ресторанти във Виена.

Надяваме се, че темите и гледните точки, които сме представили отново ще провокират читателската ви активност. Очакваме вашите мнения и коментари на адрес: spodeleno@bulgaren.org

Ако все още не сте се абонирали за единственото българско списание в Австрия, което излиза шест пъти в годината, а имате желание, можете да поправите този пропуск бързо и лесно. Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Österreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си). Абонаментът ви гарантира бързо получаване на любимото ви издание и ви дава възможност да се възползвате от всички бонуси за абонатите, които екипът ни периодично дава.  

Списанието можете да закупите от българските магазини във Виена:

BG Shop

1050, Schonbrunnerstr. 55

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1150, Marzstr. 36  

1160, Maroltingergasse 100

1160, Ottakringerstr. 86

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации