10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДванадесет български дизайнери представят свои творби на Vienna Design Week

Дванадесет български дизайнери представят свои творби на Vienna Design Week

-- Реклама --

 Текст Марио Николов

Назаем от Артновини

 Дванадесет български дизайнери представят свои творби в изложбата Is There or There Isn’t: Bulgarian Product Design Now („Има ли го или го няма: Български продуктов дизайн сега”), която беше открита в петък, 30 септември, в „Дом Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) и се провежда в рамките на Vienna Design Week. Произведенията им са експонирани в две от залите на Българския културен център на ул. „Паркгасе” 18 и ще останат там до 9 октомври, когато дизайнерския форум завършва.

Изложбата на младите български художници е своеобразно продължение на експозицията, със същото име, която беше показана по време на Sofia Design Week в южното крило на Централната минерална баня от 10 до 18 юни. По същото време, във фоайето на старата софийска сграда, беше разположено и временното „посолство” на Vienna Design Week във формат… винарна, а в Националната галерия за чуждестранно изкуство ценителите на графичните и продуктови измерения на дизайна се срещнаха с произведения на австрийски приложници от платформата PureAustrianDesign, които участваха в изложбата GD2D + PD3D.

 

Двата уникални стола на Константин Ачков от серията Fangs. Снимка: © artnovini.comДвата уникални стола на Константин Ачков от серията Fangs. Снимка: © artnovini.com

Is There or There Isn’t… представя широк спектър продукти – лампи, столове, електроуреди, огледала, трикраки табуретки… Те са стимул за всеки посетител да прецени сам за себе си дали заглавието на изложбата е риторичен въпрос и дали той има еднозначен отговор, казва кураторката на изложбата Адриана Димитрова.

 Мястото, където се провежда българското участие във Vienna Design Week, е повече от емблематично за световната архитектура и дизайн, тъй като известната сграда е единственият опит в тази област на големия философ и мислител Лудвиг Витгенщайн (Ludwig Wittgenstein, 1889-1951). В средата на 20-те години на миналия век, заедно с архитекта Паул Енгелман (Paul Engelmann, 1891-1965), той проектира всеки детайл от изключителния във всяко едно отношение архитектурен шедьовър.

До края на следващата седмица посетителите на „Паркгасе” 18 могат да видят творби на скулптора Константин Ачков, който показва два уникални стола от серията Fangs (2011); лампа Kabaha на Елена Минкова; любопитните и остроумни Phone (2009) и гигантската четка за „зъби” Genie (2010), дело на Владимир Рачев; лампи 5 (2011) и one pics (2010) на Деница Бояджиева; изящният радиоприемник Valerie (2009) на Валентин Водев; огледалото „Алис” (2009-2011) и Mini & Max Lamps (2009) на Рада Дичева; кръглите маси на RST 12 (2011) на Александър Петров; лампите VST (2011) и 1×3 (2010) на Петър Захаринов, както и произведения на Марина Драгомирова, Никола Николов, Георги Манасиев и Studio Funkt.

Авторитетният форум, чийто слоган е „Виена – град изпълнен със дизайн!“, се провежда на 52 места и още при откриването си стана най-популярното събитие в австрийската столица. Инициатори и куратори на арт събитието са Тулга Бейерле (Tulga Beyerle) и Лили Холайн (Lilli Hollein) от компанията Neigungsgruppe Design.

Снимки Марио Николов

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации