18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияШилинги vs. евро?

Шилинги vs. евро?

-- Реклама --

Европа прави неистови усилия да спаси еврото, но все повече хора са скептично настроени към неговото бъдеще. Тези песимистични настроения са добре дошли за крайнодесните партии.

Текст Елица Ценова

Вчера германският параламент одобри с решително мнозинство увеличаването на финансовите гаранции и правомощия на Европейския фонд за финансова стабилност. Така участието на страната вече е в размер на 211 млрд. евро. „Подкрепата на Бундестага е важна стъпка в стабилизирането на еврозоната.” – коментира пред ВВС Михаел Кемер, шеф на Германската федерална банка.

Едно предизвестено гласуване

Днес парламентът на Австрия бе наред да гласува увеличаването на своята част в ЕФФС от 12,2 млрд.  на 21,6 млрд. евро. Правителството бе в неудобната позиция да изисква още финансови помощи за спасяването на Гърция и поддържането на Съюза, ясно съзнавайки настроенията на електората. „Това, което правим днес не е популярно, но трябва да бъде направено.”-  е подчертал още в началото на днешното извънредно заседание  Карл-Хайнц Копф, председател на Социалистическата партия, цитиран от АРА. Хайнц-Кристиян Щрахе е предложил да се проведе всенародно допитване по въпроса за увеличаване на австрийското участие във Фонда. „Това, което правите днес тук си е чиста злоупотреба с всички австрийци”, предупредил лидерът на Партията на свободата. Въпреки няколкочасовите дебати и разменените остри реплики, заседанието на Рата  приключи съвсем логично – предлаганите промени са приети с мнозинство. Финансовият министър Мария Фектер защити позицията на управляващата коалиция с аргумента, че осигуряването на стабилност за еврото, гарантира и сигурността на австрийската икономика. Друг е въпросът, че самите австрийци са твърде скептично настроени към бъдещето на единната европейска валута.

Няма полза от еврото

Проучване на Австрийското общество за европейска политика, направено в края на септември показва, че едва 37% от запитаните виждат предимства в използването на общата валута. 48% от населението е на мнение, че еврото не носи ползи за националната икономика. Останалите 15% не виждат съществена разлика в използването на евро или шилинг. Проведеното сред 1008 човека представително проучване проследява и голяма разлика в отговорите в зависимост от образованието на анкетираните. 59% от завършилите университет са на мнение, че за Австрия има предимства от използването на еврото и само 21% споделят обратното виждане. При хора, завършили средно образование тези проценти са съответно 57% срещу 29%.

Интересно е да се види как привържениците на отделните политически партии гледат на  общата европейска валута. 43% от гласоподавателите на Социалистическата партия смятат, че алпийската република има полза от използването на евро. За Народната партия този процент е 56%, а сред зелените – 60%. Точно на обратното мнение са симпатизантите на Партията на свободата. 79% от тях смятат, че за страната им няма никакви ползи от членството в еврозоната и едва 8% виждат предимства в това.

Страхове и интереси

Крайнодясната партия на Хайнц-Кристиян Щрахе набира все по-голяма популярност в Австрия. Според последни проучвания, ако сега се проведат избори за парламент, той би спечелил около 27% от гласовете, което го нарежда на второ място, само два процента след социалистите. Консервативната народна партия би взела 25%. Проблемите в еврозоната и кризата в Гърция дават възможност на десните да се заиграват още повече със страховете на хората и да противопоставят европейските и национални интереси, трупайки популистки точки. Привържениците на Щрахе са предимно млади хора от уязвимите слоеве на обществото, които имат работа, но се страхуват да не я загубят. Увеличването на безработицата е най-голямата заплаха за тях, а Щрахе им посочва причните за това – имигрантите, правителството и ЕС. Той не крие, че се стреми към канцлерския пост, а следващите избори са през 2013 г.

графика: Ди Пресе

Австрия е официално член на ЕС от 1-ви януари 1995 г. като предложението за присъединяване на страната е било подкрепено от 66,6% от населението. Проучване от юли тази година показва, че в момента 74% от австрийците подкрепят членството на страната им в ЕС и 21% са против. Австрия е сред високоразвитите членове на Съюза, със стабилна икономика и ниско ниво на безработица. 55% от австрийския износ е за страните от Съюза, което на практика гарантира съществуването на половин милион работни места.

___________________

Още по темата:

Новите министри в австрийското правителство се представят пред парламента

Гръцки маслини и криза по виенски

За страховете и хората

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации