8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияmumok - Музеят на съвременните арт желания

mumok – Музеят на съвременните арт желания

-- Реклама --

Текст Марио Николов

Назаем от Артновини

В края на миналата седмица, с изложбата „Музеят на желанията” (Museum der Wünsche), Карола Краус (Karola Kraus), новият директор на Музея за модерно изкуство „Фондация Лудвиг” (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien; mumok), откри основно ремонтираната сграда за посетители. В експозицията са представени творби от колекцията на световноизвестната институция, както и произведения, които в близко време ще се присъединят към нея.

„Музей на желанията”, чийто куратор е г-жа Краус, е разположена на всички нива на Mumok. Онова, което отличава тази изложба, е изключителната селекция, направена сред 9-те хиляди обекта на модерното и съвременното изкуство, намиращи се в неговите депа. Творбите обхващат периода на класическото модерно изкуство от края на XIX и началото на XX в. до наши дни, като публиката има възможността да види работи на Алберто Джакомети (Alberto Giacometti), Пабло Пикасо (Pablo Picasso), Рене Магрит (René Magritte), Анри Матис (Henri Matisse), Франтишек Купка (František Kupka); новите творчески търсения на Герхард Рихтер (Gerhard Richter) и Херберт Брандл (Herbert Brandl), както и редица кино-, фото- и видеопредукции.

 Специално място в изложбата заемат 37-те произведения на съвременни автори, които музеят смята да закупи. За да стане това, обаче, в момента от Мumok търсят меценати и спонсори, с чиято помощ да подпомогнат придобиването на тези творби. Сред експонатите са работи на известни в целия свят артисти като Дан Флавин (Dan Flavin), Фред Сандбек (Fred Sandback), Рей Джонсън (Ray Johnson), Робърт Бари (Robert Barry), Иза Генцкен (Isa Genzken), Синди Шърман (Cindy Sherman), Луиза Лоулър (Louise Lawler), Моника Сосновска (Monika Sosnowska), Хенрик Стажевски (Henryk Stazewski) и др.

 В откритата след грандиозния ремонт сграда е оборудвана и нова кинозала, проектирана от австрийския художник Хаймо Цоберниг (Heimo Zobernig) и известния архитект Михаел Валраф (Michael Wallraff).

Мumok се намира в прочутия музеен комплекс MuseumsQuartier в центъра на Виена. Емблематичната сграда, облицована в сив базалт, е дело на архитектурното бюро Ortner & Ortner. Освен с уникалната си визия, тя впечатлява с функционалността и интериора си. Разгънатата площ на музея е 14 хил. кв.м, изложбената – 4.5 хил. кв.м, депата са 1.8 хил. кв.м., а връзката между деветте нива (три от тях са под земята) се осъществява с няколко футуристични асансьора.

Мumok е открит през септември 2001 г. и е първият държавен музей за съвременно и модерно изкуство в Австрия. Първоначално постоянната колекция е била съхранявана в два музея, разположени в периферията на града. През 1962 г., в Швейцарската градина до Южната гара (Südbahnhof), е създаден Музеят на ХХ век, който през 1979 г. е разширен и част от експозицията е преместена в бароковия дворец „Лихтенщейн” (Liechtenstein Museum). Тогава към името на музея е прибавено и това на „Фондация Людвиг” (Stiftung Ludwig), тъй като фамилията на германския индустриалец Петер Людвиг му дарява цялата си колекция от съвременно изкуство – поп арт, фотореализъм, концепт арт и т.н. Днес, със своите над 9000 експоната, mumok е една от най-авторитетните изложбени институции в света.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации