Какво ви очаква в брой 29 на списание „Българите в Австрия“

2. септември 2011 | By | 1 Reply More

Скъпи приятели,

 Надяваме се, че сте имали  хубаво и спокойно лято, изпълнено с емоции и преживявания.

В първите дни на септември вече може да разлистите новия брой на списание „Българите в Австрия”. Както винаги в него ви предлагаме интересни теми и полезна информация.

Задават се избори и за пореден път се поставят болезнените въпроси за възможностите за гласуване на българските граждани в чужбина. В „Избори на промоция” авторът – Валери Митушев, разговаря с разследващата журналистка Румяна Угърчинска за промените, които трябва да се случат в Избирателния закон, за да могат и 3-те милиона българи зад граница да упражнят правото си на глас.

Започва учебната година. Някои деца ще посещават и българско училище. Други ще се откажат от него. Докога ще пишем неизвинено отсъствие на българския език в образованието на децата ни? На този въпрос е посветена и основната тема в  брой 29 на списание „Българите в Австрия”.

От 30 години в България не бе откриван музей, а страната ни беше една от малкото в света без Музей на съвременното изкуство. Макар и последни сред държавите от източния блок, съвсем скоро  и ние ще се сдобием с Музей на социалистическото изкуство. Какво друго се случва в българското културно пространство ще разберете от министъра на културата Вежди Рашидов.

Темата за фалита на Гърция и наливането на европейски пари за спасяване на закъсалата държава е във фокуса на коментарната ни рубрика „Гледна точка”. Мария Спасова-Топалова,   дългогодишен журналист и изпълнителен директор на информационния сайт GRReporter в Атина, търси причините за нежеланието на гърците да се променят и съобразят с новите реалности.

Материалът „LGS Personal свързва точния човек с точната работа” ще представлява интерес за всички, които търсят подходяща фирма за набиране и подбор на персонал в Австрия. А за предимствата от работа в мултикултурна среда ще разберете от Давор Сертич, предприемач.

И в този брой ще ви предложим красиви места за почивка както в България, така и в Австрия. Хисаря е идеалното място за любителите на история и спа. Тези, който търсят романтика и спокойствие, могат да тръгнат по стъпките на художника Густав Климт и да открият красотата на езерото Атерзее.

„На училище в Австрия” е темата, която разглежда консултантски център „Компас”. Правната ни рубрика в този брой е посветена на европейската заповед за плащане, която дава възможност за облекчена процедура за събиране на вземания от длъжници с местоживеене в ЕС. Как да осигурим бъдещето на младите хора и ще се наложат ли промени в пенсионната система на Австрия – на тези проблеми е посветена статията на Interfinance Beratungs GmBH.

Страниците на списанието крият и още интересни материали, новини и информация. Не пропускайте и справочника на стр.31, където ще намерите адресите както на държавните институции, така и на българските магазини и ресторанти във Виена.

Надяваме се, че темите и гледните точки, които сме представили отново ще провокират читателската ви активност. Очакваме вашите мнения и коментари на адрес: spodeleno@bulgaren.org

Ако все още не сте се абонирали за единственото българско списание в Австрия, което излиза шест пъти в годината, а имате желание, можете да поправите този пропуск бързо и лесно. Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Osterreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си). Абонаментът ви гарантира бързо получаване на любимото ви издание и ви дава възможност да се възползвате от всички бонуси за абонатите, които екипът ни периодично дава.  

 Списанието можете да закупите от българските магазини във Виена:

Teleconcept

1040, Margaretenstr. 7

BG Shop

1050, Schonbrunnerstr. 55

Още български магазини:  

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1150, Marzstr. 36  

1160, Maroltingergasse 100

1160, Ottakringerstr. 86

 

Please follow and like us:

Category: Меланж

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Мариана каза:

  Не ми е ясно, защо трябва в списанието да се пише на двата езика? Кой австриец ще го чете, че да го улесняваме? Никак не ги интересува стипендията на българските студенти или каквото и да е свързано с България.Така децата, ще го прочетат на немски и няма да им помогнем за българския.
  ….По-малко страници има за други материали.За повече споделяния,за сбирки, за обединяване на българите,празненства, ако ще годишнина на някой,защо трябва да е известен.А ние обикновените хора нямаме ли нужда от приятели?Клуб за запознанства, не само по интернет. Приятелите ни се пръснаха по цял свят,имаме нужда от нови!
  Аз например имах годишнина – 21 г. в Австрия и няма с кой да споделя – това радостно ли е или тъжно? Исках да чуя мнения на българи, които живеят тук.В България не ни разбират.Не са го преживели и са толкова далече….
  ….Някой си споменал думичката България и се пише всичко за него в 2 страници, Толкова излишна информация! Кому е нужно?
  ….Въхваляваше се Мин.Божидар Димитров, а той толкова лошо се изказа изобщо за българите….
  ….Сега за Мин. Вежди Рашидов – не е ли срам за страната, нямаме ли достоен българин за Мин. на културата? Защо не попитате кой от хората на изкустото в България го харесва. Всички говорят, че е алкохолик, това се вижда и с просто око. И на снимка със сънародника си! Браво!! Моите уважения към този голям писател Орхан Памук, но това е обидно да се публикува тази снимка.Нямали го с някой българин? Ще прави Български Лувър – на гол тумбак пищови! Нямат пари за нови учебници на децата и за какво ли още не….Нали ще ни се смеят – последна страна в Европа, първа по мизерия, ама има Лувър!!! Те добрите художници сами си правят изложби в чужбина, няма него да чакат.С какво иска да изпъкне? Майко мила !!!
  …..Какво ни интересува как са гърците??? Това всеки го знае, че не работят, използват и българи, но стачкуват и си постигнаха помощ.Защо българите не вземат пример от тях? Че сега Ангела Меркел може да си загуби поста заради тях,това дали е достигнало до медиите.
  …Аз като съм започнала – да си напиша всичко.
  …Не е ли прекалено много, такова внимание за религия! Тук има оттегляне от църквата, ние сега сме се сетили. Първо ни беше забранено, взеха ни вярата. Е, вече е много късно!
  Станахме атеисти още при Тошово време.Посетих един път църквата на някакъв празник, за да се видя с българи, щяхме да се издушим в това малко пространство. Имаше и други дошли по същата причина,стояхме отвън.Та къде да се съберем и видим, да не сме като другите чужденци, с топ не можеш ги разби, така се държат, дори лично да не се познават, като нашите цигани.В това отношение не сме се научили от тях.От всяка националност има какво да се вземе – но само хубавото.
  ….Какво прави домът на културата, не ни обогатява, поне да ни обединява.
  Била съм на постановки – има, няма 20 посетители.Сега ще има концерт на Руси Ников, аз го познавам, но не е ли редно да се пише повече за него, за да се прояви интерес, да има повече посещения.Нали е българин– кой знае нещо за него?Така е с други изпълнители.
  ….Няма само червени краски между българите.Пишете и за черните.Така излиза, че сме идеалната нация. Но австрийските вестници доказват обратното с разни лоши прояви на българи . Защо да го разбираме от тях? Да не си заряваме главата в пясъка!!!
  …Благодаря,ако някой прочете коментара.
  Бих искала и други мнения. Или си мълчим както в България и си мърморим помежду си – да не си помислят лошо за нас.Едно време си мълчахме, време е да си отворим устата, обятията, да сме по-широко скроени хора, нали това уж сме го показали след като сме дошли тук?! Да ! Ама не! Отново се затваряме в черупките си !!!
  ….Пука ми, кой какво ще си помисли за мен, нали не ми зависи живота от никой, освен от мен. Така си кажете и пишете!! Душата си освободете!! Не е хубаво когато задържате нещо в себе си, хубаво или лошо, това ви нервира и разболява !!!! Не мисля на никого лошо, ако иска някой ще му помогна, с каквото мога !! И без това съм червен кръст.
  ….От мен – Бъдете живи и здрави!!!

Leave a Reply