Информация за Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св.Кирил и Методий“ – Виена

8. август 2011 | By | 3 коментара More

 Училището предлага обучение по:

 Български език и литература І – ХІІ кл., Родинознание І – ІV кл., История (на България) и цивилизация  V, VІ и      ХІ кл., География (на България) и икономика VІІІ и Х кл., Музикално обучение  І –ІV кл., предучилищна група.

 Училището предлага и богата безплатна извънкласна дейност:  курс по немски език, курс по български народни танци, театрална трупа,  клуб „Българската литература в киното”, клуб „По следите на моя род”, участие в конкурси и състезания  и др.

НОВО! От учебната 2011/2012 г.  сдружението организира курс по немски език и за възрастни, както и курс по български език за чужденци.

  Учебна програма, легитимност на образованието:

Обучението се извършва съобразно действащите в Р България учебни програми и планове. Учебната година е с продължителност 10 месеца. Учебните часове за всеки отделен клас са следобед и се провеждат един път седмично.

Осигуряват се безплатни учебници. Свидетелствата, издавани от Българо-австрийското училище, са легитимни пред българското Министерство на образованието, младежта и науката и освобождават учениците от приравнителни изпити  в Р България.

 Записването за учебната 2011/12 год. ще се проведе на 12.,13. и 14.09.2011 г. от  16.00 до 19.00 часа в училището.

Учебната година ще бъде открита на 15.09.2011 година от 17:30ч. в залата на Българското търговско представителство, 1040 Виена, Kюнплац 7 и ще приключи края на юни 2012.

E-mail: office@bulgarische-schule.at,

www.bulgarische-schule.at  

Konto Nr.:  292 131 646 00, BLZ 20111, Erste Bank

_____________________________________________________

Verein Bulgarisch-Österreichische Freizeitschule in Wien

 Der Verein bietet Kindern und Schülern mit bulgarischer Muttersprache, sowie zweisprachigen  Kindern Unterricht in Bulgarischer Sprache und Literatur von der  1. bis zur 12.Klasse, Landeskunde Bulgariens von der 1.bis zur 4.Klasse, Geschichte und Geografie Bulgariens von der 5. bis zur 11.Klasse an, außerdem Vorschulgruppen, die Teilnahme am Musikunterricht und an der Kindervokalgruppe sowie an der Volkstanzgruppe.

 NEU! Bulgarisch Sprachkurs für Erwachsene.

 Der Unterricht wird nach den Lehrplänen des Bulgarischen Ministeriums für Bildung und Wissenschaft von diplomierten und staatlich anerkannten Lehrern durchgeführt und  findet für jede Klasse 1-mal wöchentlich am Nachmittag statt. Die Schulzeugnisse werden vom Bulgarischen Ministerium für Bildung, Jugend und Wissenschaft anerkannt, sodass die Schüler, wenn sie nach  Bulgarien zurückkehren, keine Prüfungen in diesen Fächern ablegen müssen.

 Die Einschreibung für das neue Schuljahr findet am 12.,13. und 14.09.11 in der Zeit 16.00 – 19.00 Uhr in der Schule statt.

Das neue Schuljahr wird am 15.09.2011 um 17.30 h  im Saal der Bulgarischen Handelsvertretung, 1040 Wien, Kühnplatz 7, eröffnet und dauert bis Ende Juni 2012.

E-mail: office@bulgarische-schule.at,

              www.bulgarische-schule.at

Konto Nr.:  292 131 646 00, BLZ 20111 Erste Bank

 

Category: Aвстрия, Oбразование, България, обучение

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Мариана каза:

  Не ми е ясно, защо трябва в списанието да се пише на двата езика? Кой австриец ще го чете, че да го улесняваме? Никак не ги интересува стипендията на българските студенти или каквото и да е свързано с България.Така децата, ще го прочетат на немски и няма да им помогнем за българския.
  ….По-малко страници има за други материали.За повече споделяния,за сбирки, за обединяване на българите,празненства, ако ще годишнина на някой,защо трябва да е известен.А ние обикновените хора нямаме ли нужда от приятели?Клуб за запознанства, не само по интернет. Приятелите ни се пръснаха по цял свят,имаме нужда от нови!
  Аз например имах годишнина – 21 г. в Австрия и няма с кой да споделя – това радостно ли е или тъжно? Исках да чуя мнения на българи, които живеят тук.В България не ни разбират.Не са го преживели и са толкова далече….
  ….Някой си споменал думичката България и се пише всичко за него в 2 страници, Толкова излишна информация! Кому е нужно?
  ….Въхваляваше се Мин.Божидар Димитров, а той толкова лошо се изказа изобщо за българите….
  ….Сега за Мин. Вежди Рашидов – не е ли срам за страната, нямаме ли достоен българин за Мин. на културата? Защо не попитате кой от хората на изкустото в България го харесва. Всички говорят, че е алкохолик, това се вижда и с просто око. И на снимка със сънародника си! Браво!! Моите уважения към този голям писател Орхан Памук, но това е обидно да се публикува тази снимка.Нямали го с някой българин? Ще прави Български Лувър – на гол тумбак пищови! Нямат пари за нови учебници на децата и за какво ли още не….Нали ще ни се смеят – последна страна в Европа, първа по мизерия, ама има Лувър!!! Те добрите художници сами си правят изложби в чужбина, няма него да чакат.С какво иска да изпъкне? Майко мила !!!
  …..Какво ни интересува как са гърците??? Това всеки го знае, че не работят, използват и българи, но стачкуват и си постигнаха помощ.Защо българите не вземат пример от тях? Че сега Ангела Меркел може да си загуби поста заради тях,това дали е достигнало до медиите.
  …Аз като съм започнала – да си напиша всичко.
  …Не е ли прекалено много, такова внимание за религия! Тук има оттегляне от църквата, ние сега сме се сетили. Първо ни беше забранено, взеха ни вярата. Е, вече е много късно!
  Станахме атеисти още при Тошово време.Посетих един път църквата на някакъв празник, за да се видя с българи, щяхме да се издушим в това малко пространство. Имаше и други дошли по същата причина,стояхме отвън.Та къде да се съберем и видим, да не сме като другите чужденци, с топ не можеш ги разби, така се държат, дори лично да не се познават, като нашите цигани.В това отношение не сме се научили от тях.От всяка националност има какво да се вземе – но само хубавото.
  ….Какво прави домът на културата, не ни обогатява, поне да ни обединява.
  Била съм на постановки – има, няма 20 посетители.Сега ще има концерт на Руси Ников, аз го познавам, но не е ли редно да се пише повече за него, за да се прояви интерес, да има повече посещения.Нали е българин– кой знае нещо за него?Така е с други изпълнители.
  ….Няма само червени краски между българите.Пишете и за черните.Така излиза, че сме идеалната нация. Но австрийските вестници доказват обратното с разни лоши прояви на българи . Защо да го разбираме от тях? Да не си заряваме главата в пясъка!!!
  …Благодаря,ако някой прочете коментара.
  Бих искала и други мнения. Или си мълчим както в България и си мърморим помежду си – да не си помислят лошо за нас.Едно време си мълчахме, време е да си отворим устата, обятията, да сме по-широко скроени хора, нали това уж сме го показали след като сме дошли тук?! Да ! Ама не! Отново се затваряме в черупките си !!!
  ….Пука ми, кой какво ще си помисли за мен, нали не ми зависи живота от никой, освен от мен. Така си кажете и пишете!! Душата си освободете!! Не е хубаво когато задържате нещо в себе си, хубаво или лошо, това ви нервира и разболява !!!! Не мисля на никого лошо, ако иска някой ще му помогна, с каквото мога !! И без това съм червен кръст.
  ….От мен – Бъдете живи и здрави!!!

  • Иванова каза:

   Вярно е, че българските институции не работят и заслужават да бъдат критикувани. Но нито една институция или медия не може да Ви намери приятели. Ако след 21 години в Австрия не сте успели да си създадете приятелства с българи или австрийци, то проблемът е изцяло у Вас. В последния брой на списанието има материал за онлайн запознаствата. Като не става в реалния живот опитайте във виртуалния. Иначе и аз мисля, че в списанието се отделя твърде много място за църквите.

 2. Мариана каза:

  Уверявам Ви, че ще имате все по-малко ученици в тези българси училища!
  Важно е децата ни да се научат да говорят, да четат,ако може и да пишат на български.Че то и на нас думите ни понякога бягат.Да им прочетат приказка,после те да я прочетат, да ги попитат какво искат да научат на български, да са интересни часовете, а не да се оплакават, че им е скучно.Разбира се, че учителките трябва да си правят програма, в зависимост от интересите на децата, а не както в нормалните училища в България. Това, че се вземат дипломи е вятяр и мъгла! Тя за нищо и никъде няма да им послужи от едно такова училище.Високопарни думи, че учебниците трябва да се променят,ама ето видите ли няма пари.Да, няма, няма скоро и да има. Станало е направи си сам.Направете си сами, никой няма да Ви обвини.
  Родолюбие ? За какво говорите? Децата отиват един път в годината при бабите, да си поиграят заедно, което им липсва тук.Знаят ли какво значи тази дума?
  Родителите не искат да гласуват, не се интересуват какво става в България, всичко слушат и гледат на немски. Какъв пример се дава, та да искаме децата да заобичат Б-я, в която като станат по-големи не искат изобщо да отиват там.
  Така е и при мен – аз говоря на български, отговаря ми се на немски, пиша sms на българси, той ми пише на немски.Аз нарочно го правя да не забравя български
  Това, че едно девойче е успяло с български да се класира за Америка, няма да
  провокира младите да го научат правилно., така,че да могат да работят.
  Купих история на България, изобщо не я отваря.Насила не става!
  Ако направите такава рубрика за продаване,че ми жал да стои неотворена.Може някой да има интерес.

Leave a Reply