7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвродепутати дискутираха възможностите на Дунавската стратегия в Русе

Евродепутати дискутираха възможностите на Дунавската стратегия в Русе

-- Реклама --

България е заявила приоритетите си в три основни области –

туризъм, междукултурен диалог и сигурност

  „В рамките на Дунавската стратегия трябва да търсим връзка и със страните от горното течение на реката. Австрия, Германия, Унгария – това са нашите приоритетни партньори в този проект“. Това подчерта евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Мария Неделчева по време на проведения на 13 юни в Русе граждански форум.

 Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния организираха съвместно граждански форум на тема „Дунавската стратегия и нейните регионални измерения“, в която участваха и българските евродепутати Мария Неделчева и Ивайло Калфин. Представители на местната власт в пограничните райони зададоха въпросите си относно развитието на Дунавската стратегия и значението ù за региона и  споделиха вижданията и очакванията си в тази насока. Мария Неделчева, национален координатор на ЕНП за Дунавската стратегия, подчерта, че този проект на ЕС е шанс да се отключи потенциалът за развитие и сътрудничество между много европейски народи по поречието на Дунава. България трябва да се възползва от ролята си на координатор в областите туризъм, междукултурен диалог и сигурност, подчерта Ивайло Калфин, член на Групата на Прогресивния алианс в Европейския парламент (ЕП).

 В хода на дискусията бяха поставени въпроси, свързани с развитието на туризма в региона. Беше обсъдена идеята историческите, културните и природните забележителности по поречието на Дунава да станат достояние на повече хора. Повечето участници бяха единодушни, че поради все още лошата инфраструктура е добре да се развива уикенд туризмът на кратки дестинации.

 Стратегията на Европейския съюз за региона на peка Дунав цели да се подобрят мобилността, енергийната сигурност, опазването на околната среда, социалното и икономическото развитие, културният обмен, сигурността и гражданската защита. След като през юни 2009 г. Съветът официално поиска от Европейската комисия (ЕК) да разработи европейска стратегия за развитие на Дунавския регион, на 2 февруари 2010-а ЕК стартира публична консултация, в която основните заинтересовани страни (регионални и общински власти, международни организации, финансови институции, социално-икономически партньори и гражданското общество) да дадат своя принос към съдържанието на документа.

 През февруари 2011 г. ЕП одобри резолюция, в която призовава за конкретни срокове и стъпки в изпълнението на Стратегията, които да бъдат одобрени от държавите членки през юни. Членовете на ЕП приветстваха Стратегията и плана за действие за региона на Дунава.

СНИМКИ Огнян Жеков

________________________________________________________

Още по темата:

По Дунава: Пускането на наши пътнически кораби нерентабилно

Дунавската стратегия разкрива нови перспективи пред културния обмен в региона

Дунавската стратегия е важен движещ фактор за развитието на икономиката в региона – интервю с кмета на община Русе Божидар Йотов

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации