6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжОсама бин Ладен е убит

Осама бин Ладен е убит

-- Реклама --

Източник Mediapool

Осама бин Ладен е бил убит при ръководена от САЩ специална операция и тялото му е в ръцете на американските власти. Това съобщиха световните агенции рано в понеделник сутринта.

Новината потвърди в специално изявление президентът на САЩ Барак Обама. „Справедливостта възтържествува“, каза той и поясни, че американските сили са ръководили операцията по убийството на терорист номер едно в света. Нито един американец не е бил убит. Силите са се постарали да избегнат и цивилните жертви.

„САЩ извършиха операция, при която беше убит Осама бин Ладен – лидерът на „Ал Кайда“, терористът, който е отговорен за убийството на хиляди жени, мъже и деца“, каза Обама.

 Президентът на САЩ поясни, че тялото на терорист номер едно е в американски ръце. Държавният глава обаче предупреди, че „Ал Кайда“ ще продължи да атакува Щатите.  

 Обама заяви, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до Обама, и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите. Той приветства сътрудничеството на Пакистан.

Президентът уточни, че Бин Ладен е бил убит в неделя в Пакистан от малък отряд командоси, че той лично е дал разрешението за тази операция още миналата седмица, като това решение е било взето на базата на разузнавателни данни, получени още през август. Обама обеща, че САЩ ще продължат неуморно да бранят американските граждани и техните съюзници. Президентът подчерта обаче, че тази война не е война срещу исляма.

 Пакистанското разузнаване също потвърди смъртта на Осама. Повече подробности засега не се дават. Според Си Ен Ен е бил убит в имение край столицата на Пакистан Исламабад. ДНК анализи са потвърдили, че убитият е именно лидерът на „Ал Кайда“.

Високопоставен представител на правителството на САЩ съобщи, че освен лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда“ при операцията са били убити още трима души. Сред тях е един от синовете на Бин Ладен, посочи той, цитиран от „Ройтерс“.  

 Високопоставени служители на пакистанското разузнаване посочиха, че терорист номер едно е бил убит късно снощи при съвместна американско-пакистанска операция.

 Фактът, че Бин Ладен е живеел в сравнително луксозна къща близо до столицата Исламабад, постави пакистанските власти в ситуация да отговарят на неудобни въпроси, отбелязва „Ройтерс“. Местен анализатор в областта на отбраната обаче – генералът от запаса Талат Масуд, изрази увереност, че фактът, че лидерът на „Ал Кайда“ е бил убит с участието на пакистанските сили за сигурност, ще ограничи вредите за имиджа на страната.

 Очаквано веднага след съобщаването на новината последва реакция на съседна Индия. „Ние възприехме с голяма загриженост тази част от изявлението на американския президент Барак Обама, че престрелката, при която е ликвидиран Осама бин Ладен, е избухнала в градчето Аботабад, дълбоко във вътрешността на Пакистан“, заяви индийският вътрешен министър Чидамбарам. „Този факт засилва нашата загриженост, че Пакистан е убежище за терористи от различни организации“, допълни той.

 Бин Ладен беше издирван от 2001 г. За убийството му разпореди лично Джордж Буш-младши. Бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отнели живота на 3000 души.

 Още преди Обама да обяви новината, съобщенията на медиите накараха хиляди хора да се съберат пред Белия дом във Вашингтон и сега те ликуват, развяват американски знамена и пеят националния химн.

 Същевременно телевизия Си Ен Ен съобщи, че мерките за сигурност около американските дипломатически обекти в чужбина са били затегнати.

 Очакванията са Осама да бъде наследен на най-високия пост в „Ал Кайда“ от родения в Египет хирург Айман ал Зауахири, който досега бе втори човек в организацията.

 Роденият в заможно семейство на учени и лекари от Кайро екстремист е водещият идеолог и организатор в „Ал Кайда“ и неотдавна призова ислямистите да се сражават в Либия „с НАТО, американците и наемниците на Кадафи“. Вашингтон смята, че „Ал Кайда“ вече е в упадък, който ще е трудно да превъзмогне.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации