17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМиграцията е шанс

Миграцията е шанс

-- Реклама --

Бюрото за интеграция – Бад Ишъл, на гости на

гимназия „Орт“ при Училищния съюз на Сестринския кръст в Гмунден

 ТЕКСТ Маг. Юлия Атцмансторфер

Специалистите определят миграцията като преселнически движения на индивиди и групи. Миграцията е повече от това. Миграцията е бягство от войни, антидемократични политически системи и свързаните с тях травми и страхове. Миграцията са също разочарования от всякакъв тип и неудовлетвореност от икономическата ситуация в собствената страна. Резултататите от това преселване са разпаднали се семейства, оставени в други държави деца, близки и приятели.

 Миграцията е скок в ледена вода. Но също и шанс. Надежда за по-добър, по-сигурен и мирен живот. За следване или за създаване на семейство. Едно ново начало. Не на последно място търсена и желана работа. Миграцията е човешка съдба с милиони лица, пъстро езиково, културно и религиозно богатство. Миграцията е търсенето на собствената идентичност в нова реалност и всъщност най-хубавото, което може да ни се случи – да бъдем различни. Миграцията е обогатяване.

Да приемеш, да разбереш, да признаеш и оцениш другите, не се подразбира от само себе си. За това е необходима трудоемка просветителска работа, голяма доза ентусиазъм, идеализъм, както и радост и всеотдайност в работата с хора. Маг. Ружица Миличевич и г-жа Айсел Аксой от Бюрото по интеграция в Бад Ишъл притежават тези качества. Те ръководиха уъркшоп на тема „Миграция и интеграция“ за първи път в гимназия „Орт“ при Училищния съюз на Сестринския кръст в Гмунден (Kreuzschwestern). С работата си Миличевич и Аксой задълбочиха познанията на учениците от прогимназиалния курс в социален аспект. Също така ги запознаха с първите стъпки в съвместния мирен живот на хора с различен произход. При това поднесоха материала по игрови, увлекателен и достъпен за децата начин.

Класът не можа да попълни една регистрационна карта на хърватски език и не разбра устните наставления на турски. Младите хора се почувстваха несигурни и объркани. Но знаеха, че хората, които идват в Австрия, се чувстват също така несигурни и объркани. Езикът на музиката е международен, така че всички можаха да разберат музикалния поздрав на маг. Юлия Ацмансторфер, учителка по музикално възпитание в училището. Тя изпълни на рояла „Песен“ от българския композитор Веселин Стоянов.

Интеграцията е двустранен процес

PowerPoint презентацията „45 години миграция в Австрия“ беше богата на информация и се хареса на всички. Тя донесе нови знания по темата и преди всичко по въпроса за първата генерация на т.нар. гастарбайтери. В играта „Какво очаквам от другите?“ учениците успяха да открият дефиниция на интеграцията от гледна точка на австрийците и на мигрантите. Интеграцията е двустранен процес. Не само мнението на мнозинството, но и това на малцинството трябва да бъде взето под внимание.

 В работата по групи класът беше подкрепен от маг. Катарина Кронбергер, учителка по немски в школото, а чудесните резултати на учениците бяха приети възторжено от Миличевич и Аксой. Те разшириха и задълбочиха знанията на учeниците с конкретни примери от собствения си опит по теми като Закона на чужденците, разрешителното за работа, правата на гражданите на Европейския съюз, както и на гражданите от трети държави, правото за пребиване на бежанците, приравняването на образование, получено в друга държава, и многорелигиозността.

 Вълнуващ видеофилм показа, че строителството, обгрижването на стари и болни хора, гастрономията, реколтата на зеленчуци и плодове, попълването на местата на католическите свещеници в църквата, много области от културния и спортния живот в Австрия биха били невъзможни без чужденците.

 „Ние сме зависими едни от други“, каза маг. Миличевич. Тази зависимост е шанс и за двете страни. Шанс за разбирателство, толерантност и признание. За да има общ път на мирно съжителство.

Снимки Юлия Атцмансторфер

_________________________________________________________________

Още по темата:

Между Австрия и България – историята на една емигрантка в 1 л. ед.ч.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации