10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовите министри в австрийското правителство се представят в Рата

Новите министри в австрийското правителство се представят в Рата

-- Реклама --

АКТУАЛИЗИРАТ КАБИНЕТА

 Жена поема финансите, студент по право –

интеграцията на чужденците

На редовното си заседание днес депутатите ще се срещнат с новите членове на правителството на канцлера Вернер Файман. Вчера се проведе първото заседание на новосформирания кабинет. Пресните попълнения в редиците му показаха желание за съвместна работа и воля за преодоляване на политическите различия.

До преструктурирането на кабинета се стигна, след като вицеканцлерът и финансов министър Йозеф Прьол подаде оставка от всички държавни постове, които заемаше, включително и от поста си на председател на Австрийската народна партия. Прьол се оттегли от активна политическа дейност по здравословни причини. Напускането му отключи редица промени в австрийското коалиционно правителство.

 

ЗАМЕСТНИК

Постът на Прьол като вицеканцлер и председател на партията беше зает от досегашния външен министър Михаел Спинделегер. Мнозина наблюдатели коментираха, че Спинделегер е бил недооценяван в досегашната структура на правителството, и изразиха мнение, че сегашното му издигане е шанс колкото за него, толкова и за Консервативната партия да затвърдят позициите си в иначе доминираното от социалдемократите на Файман правителство.

 ПЪРВАТА ЖЕНА

За първи път в историята на Австрия финансовото министерство се поема от жена – 55-годишната Мария Фектер. Беатрикс Карл е новият министър на правосъдието, а Йохана Микъл-Лайтнер – на вътрешните работи. Ректорът на университета в Инсбрук Карл-Хайнц Тьохтерле поема Министерството на науката и технологиите. Рейнолд Мителлехнер запазва поста си на министър на икономиката, а Николаус Берлакович – на земеделието. Нови фигури в правителството са още държавният секретар на външното министерство Волфганг Валднер и Себастиан Курц, който поема поста на държавен секретар по интеграцията във вътрешното ведомство.

 НЕДОВОЛНИ

24-годишният студент по право Курц беше издигнат от партията на Спинделегер, което предизвика вълна от недоволство в алпийската държава. Във „Фейсбук“ младежът събра 30 000 гласа на недоволни граждани, според които назначаването му на толкова отговорна държавна служба е несериозно и неразумно решение, което подсказва подценяване на проблемите с емигрантите и интеграцията им в обществото. Освен това Курц е председател на младежката организация на консервативната Австрийска народна партия от 2009 г. и е общински съветник във Виена от 2010-а.

 ЧЕРНА ТОЧКА

Негативна светлина върху имиджа му хвърли и външният му вид на церемонията по заклеването в двореца „Хофбург“ на 21 април. Тогава той се появи с широко разтворена яка на ризата и без вратовръзка, което допълнително настрои  противниците му. Неговите поддръжници обаче призовават да му се даде повече време и шанс, за да покаже какво може.

 ВИЗИЯ

В първите си интервюта за австрийската преса политическият дебютант посочва като един от основните проблеми пред интеграцията на чужденците ниското ниво на владеене на немски език. Той смята още, че забраната за носене на бурка, която беше наложена във Франция, не е решение на проблема, но и че няма да позволи построяването на джамии в алпийската страна.

снимки Der Standard

              Die Presse

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации