banner ad

В България се получава най-ниското заплащане за работа на час в целия Европейски съюз

13. април 2011 | By | Reply More

Според представеното през тази седмица изследване на Германския статистически институт, българите получават най-ниското заплащане на час сред всички останали държави в ЕС – едва € 3,10. Най-високо почасово заплащане се получава в Дания – € 37,60.

Сред първенците се нареждат работещите в Белгия (€ 37,20) и Швеция (€ 35,90). В дъното на таблицата освен България са още Румъния (€ 4,30) и Литва (€ 5,30). Средното заплащане за един час работа в ЕС възлиза на € 22,10. Австрия е в средата на класацията с € 28 за час работа.
Въпреки че в България се появиха коментари, че в страната липсват добре развити критерии за почасово заплащане на труда, факт е, че разликата в заплащането в сравнение с останалите членки на Съюза е драстична.
Въпреки големите страхове на австрийците по отношение на предстоящето през май отваряне на пазара на труда за част от новите членки на Съюза, силен наплив на работна ръка не се наблюдава. В същото време индустрията изпитва сериозна нужда от инженери, техници, шлосери и механици, като някои фирми дори са склонни да дадат паричен бонус при започване на работа при тях. Повече от 70 % от фирмите, работещи в индустрията, заявяват, че имат нужда от специализирани работници.

снимка: източник

_____________________

Още по темата:

За страховете и хората

Най-добрите сайтове за търсене на работа в Австрия

Category: Aвстрия, България, Меланж, пазар на труда

Leave a Reply