14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГолемият австрийски пианист Паул Бадура-Скода за първи път пред българска публика

Големият австрийски пианист Паул Бадура-Скода за първи път пред българска публика

-- Реклама --

На 20 март любителите на музиката в Русе имаха уникалната възможност да се насладят на изпълненията на големия австрийски пианист Паул Бадура-Скода. Той е за първи път в България и неговият забележителен концерт бе част от програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, който се провежда от 16 март до 2 април в Русе.

В препълнената концертна зала на Доходното здание пианистът  подари на публиката незабравими мигове с музиката на Й.С.Баф, В.А.Моцарт, Шуберт и Шопен. Проф.Бодура-Скода ще проведе и майсторски клас с младите музиканти от Националното училище по изкуства „проф.Веселин Стоянов” в Русе.

Паул Бодура- Скода е роден във Виена през 1927 година. На международната сцена го извеждат диригентите Вилхем Футвенглер и Херберт фон Караян в далечната 1949 година. Те са впечатлени от невероятния талант на младежа, който още през втората година на следването си във Виенската консерватория печели първа награда в конкурса за австрийска  музика. Оттогава той е неизменен гост на всички големи фестивали по света и изнася концерти на най-престижните музикални сцени. Той е и изпълнителят с най-голям брой записи на музикалния пазар. Проф.Бадура-Скода работи в тясно сътрудничество с диригенти като К.Бьолм, Л.Маазел, Зубин Мета, сър Маккерс и много други. Известен е не само с великолепното си познаване на теорията и историята  на музиката, но и с прекрасните си и емоционални интерпретации на класическите произведения. Не случайно проф.Паул Бадура-Скода е определян като една от живите легенди на съвременното клавирно изкуство.

Пред медиите в Русе големият пианист сподели, че познава някои български пианисти като Спас Янков и Юри Бодуков, както и че е бил впечатлен от изпълнението на младата българска пианистка Албена Мангова, която преди 4 години е участвала в конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел.

51-то издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни” тази година предлага богата и много силна музикална програма с участието на големи имена от световните сцени. Впечателение в програмата на фестивала правят имената на отличения с Грами британски ансамбъл „The King’s singers”s ,  предложените за Грами за тази година трио Изабеле Фауст, Жан-Гиен Кейре и Александър Мелников, германския пианист Ларс Фогт, солисти от Виенската филхармония, диригентите Емил Табаков и Симеон Пиронков-син, Минчо Минчев и Светлин Русев.

Фестивалът „Мартенски музикални дни” е гордостта на русенци“ – сподели за Меланжбулгарен г-н Огнян Жеков, директор на Военния клуб в Русе. „Нашият град е известен още и като малката Виена и с прояви като този фестивал доказва, че е достоен пазител и продължител на големите музикални традиции на Виена”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации