7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДунавската стратегия разкрива нови перспективи пред културния обмен в региона

Дунавската стратегия разкрива нови перспективи пред културния обмен в региона

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Река Дунав е една от основните транспортни артерии в Европа и свързва 14 държави – Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Хърватска, Сърбия, Босня и Херцеговина, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна. Движейки се по картата от планината Шварцвалд в Германия до делтата на реката в Черно море,  минаваме  през високоразвити в икономическо отношение райони и през такива, които тепърва ще трябва да разкриват своя потенциал. Някои градове са ни добре известни ( Виена, Будапеща, Белград, Братислава), други са все още слабо познати. Европейският съюз има амбицията да промени сегашната ситуация  и да превърне Дунавския регион в запазена марка за стабилност, надеждност и качество.

На 8 декември 2010 година Европейската комисия прие Стратегия на ЕС за Дунавския регион. Нейната основна цел е да се даде нова икономическа, социална и културна динамика на региона, да се повиши енергийната ефективност, да се засили социалната интеграция на населението и да се оживи културния обмен,  да се разгърнат напълно транспортните възможности на реката и този район да се превърне в привлекателно и сигурно място за еко и културен туризъм. Активизирането на икономическия и културен обмен по поречието на Дунав, ще спомогне за отварянето на ЕС към региона на Черно море, Южен Кавказ и Централна Азия.

Изработването на тази стратегия бе съпътствано с двугодишна усилена работа. Унгария, като страна пряко заинтересована от успешното прилагане на стратегията, прави всичко възможно документът да бъде одобрен от ЕС по време на нейното председателство.

Колко големи са очакванията за активизиране на културния обмен в Дунавския регион стана ясно на проведената във Виена конференция Donau+ Neue Dimensionen, Neue Synergien. Събитието бе част от културната програма, съпътстваща унгарското председателство и бе открито от австрийския външен министър Михаел Спинделегер и неговия унгарски колега Янош Мартони. Целта на конференцията бе създаването на културен кластър, който да служи като „чадър” за вече съществуващите или тези, които тепърва ще се създадат културни организации и обединения, и да спомага за създаването на мрежа от контакти в областта на екотуризма, фестивалите, креативната индустрия и услугите, свързани с нея. Инициаторите на идеята от Унгарския културен институт подчертаха, че чрез създаването на този културен кластър, институците в отделните държави ще разполагат с една иновативна мрежа за контакти, която ще подпомага и активира сътрудничеството. На форума присъстваха Карл-Ерик Норман, генерален секретар на Европейския културен парламент, Небойша Брадич, министър на културата на РСърбия, Ерхард Бусек, директор на Института за Дунавския регион и Централна Европа, експерти в областта на културния мениджмънт, туризма, креативната индустрия, журналисти.  В продължение на два дни те споделяха своите виждания, идеи и страхове за бъдещето развитие на културните проекти в региона. Не бяха малко опасенията на някои участници относно подготвеността на България и Румъния да се справят с ролята на координатори в този процес. В тази връзка, представител на румънското Министерство на културата успокои аудиторията, че  когато е налице съвместна работа, с общи усилия и взаимопомощ могат да бъдат успешно осъществени редица проекти. Безспорно предизвикателство в бъдещата работа ще бъдат големите различия  в икономическото развитие на отделните държави, слабата или на места липсваща инфраструктура, незадоволителната комуникация. Затова и повечето участници в дискусиите подчертаха, че ще бъде необходима стабилна политическа подкрепа и ангажираност, за да се имплементират успешно всички проекти. Връзките и сътрудничеството с бизнеса също ще бъдат от решаващо значение за реализирането на инициативите.

На дискусионния форум България бе представена от Деси Гаврилова, директор и основател на Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Присъстваха още г-жа Наталия Димитрова, координатор на проектите в областта на туризма към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и г-жа Лиляна Николова, заместник- министър на регионалното развитие и благоустройство, г-н Борислав Петранов, директор на БКИ „Дом Витгенщайн”, Виена.

__________________________

още по темата:

Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион – списание „Българите в Австрия“, брой 26

Стратегията за Дунавския регион е важен движещ фактор за развитието на икономиката – интервю с кмета на Русе Божидар Йотов

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации