7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжОще един реализиран проект на архитект Петър Тодоров

Още един реализиран проект на архитект Петър Тодоров

-- Реклама --

Въпреки високата скорост, пътуващите по магистралата отбелязват при западния вход на Будапеща една характерна сграда от стъкло. Това е седалището на концерна Best Water Tehnology (BWT) за Източна Европа. Българският архитект Петър Тодоров от виенското архитектурно бюро Skyline architekten е автор на проекта заедно с австрийския си колега Юрген Кестнер.

текст: Румяна Николова

Както подсказва и името на концерна, дейността на BWT е свързана с водните технологии. Освен всичко друго, той прави и инсталации за производство на питейна вода от морска в Дубай, Абу Даби и други места, където живителната течност е оскъдна. При проектирането на сградата, която трябвало да бъде седалище на фирмата за Източна Европа, архитектите били изправени пред няколко предизвикателства. Архитектурата трябвало да създава верен имидж на концерна, от една страна. От друга, заради местоположението на сградата на входа на унгарската столица от запад, тя трябвало да бъде и запомняща се марка на Източна Европа. Последното би могло да подлъже проектантите лесно да се плъзнат по пътя на евтините, та дори и кичозни ефекти.

Но с вкус и точна мярка арх. Тодоров и арх. Кестнер избират визия, която прави силно впечатление, ала не с височина или с натруфена помпозност, а с елегантна демонстрация на високите технологии. Сградата във формата на буквата Г наистина смайва, сякаш неподвластна на земното притегляне. Откъдето и да се гледа, комплексът радва окото с хармоничната си цялост. Обвързаността на BWT с водата е продиктувала решенията за визията на сградата. В символиката течността на живота се представя от стъклото, а цветовете, които я изразяват, са нюансите на синьото. Тези знаци на водата, също както и характерните за нея вълнообразни, “течащи” линии могат да се разпознаят в архитектурния образ и интериорите. Сградата блести и отразява околния свят като кубче лед, някои от обемите й напомнят аквариум, някои коридори се вият като река…

По проект трябвало да има и един воден стълб – водопад, който да се спуска от конзолната част на сградата на земята. Той би бил съвсем четлива “визитна картичка” на концерна. Макар и много харесан от инвеститорите, засега водният стълб остава само на чертеж поради ограничени финанси. Строителната стойност на обекта е около 5 милиона евро. Сградата не е голяма.

На около 7500 кв. м са разгърнати три функционални зони: офиси, производствена и складова част и изложбена и многофункционална зала.

Седалището на BWT за Източна Европа е открито миналата година и си спечели веднага висока оценка от унгарските архитекти. А също и на пътуващите по автомагистралата, които рядко пропускат да се обърнат, за да зърнат впечатляващата сграда още веднъж.                                                

Архитект Петър Тодоров е носител на наградите „Интерарх“ и „Визар“. Той бе специален гост на списание „Българите в Австрия“, брой 19 .

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации