17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоМеланж10 (не)традиционни начина да научим немски език

10 (не)традиционни начина да научим немски език

-- Реклама --

Тези от нас, които не са имали шанса да изучат тънкостите на немския език още като дете или поне в езиковата гимназия, а са принудени да се изправят пред това предизвикателство в по-зряла възраст, неминуемо се сблъскват с множество трудности, които могат да отчаят и най-умния и мотивиран човек.

 

Естествено, най-традиционното решение за научаване на чужд език е посещението на курсове, било то в група или чрез индивидуални уроци с учител. Тогава обаче с пълна сила разбирате какво е имал предвид Марк Твен, пишейки известното си филологическо есе „Този ужасен немски“. Може би ще усвоите прекрасно правилата за Mitvergangenheit и Plusquamperfect, но едва ли ще можете успешно да ги приложите в практиката. И така, усещате, че изпускате нещо и живият език все ви се изплъзва? Тогава ви предлагаме други методи за справяне с езиковите трудности – следващите 10 начина са именно за вас.

№ 1: Впуснете се директно в дълбоките води и заминете за страна с официален език немски – Австрия, Германия, Швейцария. В началото наистина ще се чувствате като в друга реалност, но именно това ще накара възприемчивостта ви да заработи на пълни обороти.

 

№ 2: След като вече сте в съответната страна, започнете да четете местната преса, да гледате телевизия, да слушате радио. Естествено, подръка с неголям речник и заредени с огромно търпение. Следващо ниво може да бъде книга от немски автор – започнете от литературата за деца или преводната такава. Гледането на филми винаги много помага, но имайте предвид, че германските и австрийските телевизии не признават субтитрите! Всички филми са старателно преведени и дублирани, така че не можете да чуете и звук от оригиналния език – затова за препоръчване е да сте гледали предварително филма на друг познат език и вече само да се вслушвате в речта на героите, досещайки се какво казват. Може би никога няма да можете да намерите най-подходящия превод на „Mittedrin statt nur dabei!“, но с времето ще разберете какво има предвид тази реклама.

 

№ 3: Започнете работа. Реалността, разбира се, може да не ви предложи най-добрата възможност веднага след пристигането ви (още повеч, че не знаете добре езика), но въпреки това не отказвайте предложение и НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ. Важното е да се срещате с много хора и да бъдете концентрирани не само в думите, но и в акцента, с който биват изговаряни те. Ако не разберете дадена реплика, не се колебайте да помолите събеседника си да я повтори и в никакъв случай не се опитвайте да отгатнете какво е искал да каже. Така ще учите от извора, защото и най-добрите речници все още не отразяват някои локални особености на езика (zwo е zwei, т.е. „две“, а ако се наложи да го изобразите с пръсти, използвайте палеца и показалеца).

 

№ 4: Вземете си куче. Много хора нямат представа как с най-обикновената разходка на домашния си любимец преминават интензивен курс по езиково обучение. Разбира се, темите са основно свързани с четирикраките приятели, но след поредната среща (когато вече обстойно сте обсъдили расата, годините и предпочитанията на кучетата си) ще преминете на теми като времето, зоните и хотелите за кучета… а някъде след това и какво ви е довело в страната, каква професия имате и прочее. Бонус: научавате езика от извора и поддържате добра спортна форма! При това напълно безплатно!

 

№ 5: Ако сте в съответната страна сам, но не след дълго сте се запознали с някой/я чаровен/на австриец/ка, германец/ка, швейцарец/ка или друг чужденец, владеещ езика до съвършенство, то тогава ще усетите най-бързия и – нека да не се лъжем – приятен метод да научите чужд език – любовта. Така, разхождайки се в пролетното утро или събирайки есенни листа в парка, неусетно ще усвоите всички препозиционни, дативни или сложни словосъчетания от минало несвършено време, съществуващи в немския език. Вече няма да се чудите защо Hose (панталон) е в женски род, а Rock (пола) е в мъжки – просто тези въпроси вече няма да са важни.

 

№ 6: Ако не сте успели да намерите любовта на живота си – не се притеснявайте. Търсейки жилище, изберете варианта за WG със съквартирант/и, говорещи немски език. В непринудената обстановка на вечерните разговори, приготвянето на кафето сутрин или в препирните кой да влезе пръв в банята без усилия ще усвоявате правилата на немската граматика и жаргонните фрази. Глаголите с делима представка вече няма да бъдат такъв проблем, защото ще сте казали безброй пъти Machen sie die Tür auf!. Бонус: може да намерите приятели за цял живот.

 

№ 7: Слушайте музика на немски. (Пре)пишете текстовете и се опитвайте да припявате заедно с вокала – така чрез мелодията и словосъчетанията в съответния контекст ще усвоите бързо ритъма на езика, а може да ви подтикне и към създаване на собствено литературно произведение. Може да започнете с песента на Райнхард Фендрих I am from Austria. Освен че е суперхит тук, вече има поне един рефрен, който разбирате!

 

№ 8: Започнете да си водите дневник или създайте собствен блог. В началото може да пишете единствено по ред-два, като например Ich bin Ausländer/in и Und komme aus…, но впоследствие може да добиете увереност и да публикувате гореспоменатото творчество или да откриете, че все пак има какво да сътворите, въпреки че трябва да мислите на немски. Не се опитвайте да превеждате от собствения си език! Това само ще затрудни процеса по научаването на чуждия и ще ви изнерви допълнително, което разваля удоволствието по създаването. Освен многото препъникамъни в граматиката немският език има и особен словоред, чието спазване е изключително важно. Не си помисляйте, че може да сложите глагола където си искате, защото нищо няма да се получи. Затова се научете да мислите на немски, независимо колко невъзможно ви се струва това в началото. И не се отчайвайте!

 

№ 9: Намерете си хоби или развийте вече съществуващо, което имате. Така, споделяйки или търсейки информация в социалните мрежи или форуми, ще започнете да научавате по малко думите и на немски. Независимо дали ще е готварство, сглобяване на модели минисамолети или екстремен спорт, това, което обичате да правите, ще ви осигури със сигурност и нови контакти. Затова запретнете ръкави и развийте въображението си. Ако сте забелязали, в немския много думи се образуват чрез натрупването на вече познати думи. Разбира се, получават се страховити съчетания като lebensmittelversorgung, но като се замислиш, не е страшно – leben (живея) + mittel (средство) + versorgung (снабдяване, но и пенсия, издръжка) = снабдяване с хранителни стоки. Винаги може да покажете креативност и да сътворите нова дума!

 

№ 10: Говорете. Когато вече сте напреднали с немския език, но правите постоянно едни и същи грешки, помолете приятелите около вас да ви поправят или да ви помогнат с по-лесна дума или словосъчетание. Обикновено повечето хората, за разлика от децата, се опитват да поддържат същото високо езиково ниво, с което боравят на собствения си език, или да си „помагат“ с думи от английски. Това довежда до трудно изразяване на чуждия език и на реакцията „Я по-добре да замълча“ или „Сега като сбъркам думата“. Няма нищо страшно! Повярвайте в себе си! Вие можете! Дори да кажете Ich möchte gern eineN Tasse Tee в кафенето или в ресторанта, никой от персонала няма да се впечатли от сбъркания род на чашата, а учтиво (в повечето случаи) ще ви попитат Schwarzer, grüner oder Früchtetee?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации