Българска благотворителна организация „Спаси живот”

25. януари 2011 | By | 1 Reply More

Не ми се иска да ви обяснявам що за заболяване е левкемията – страшно е. Много е страшно. Само преди няколко дни българската общност в Лондон се раздели с едно прекрасно 25-годишно момче – Томa Каркински. Преди да бъде сполетян от коварната болест той завършва Кеймбридж и започва докторантура в Оксфорд.

Младежът се опитва да намери донор за стволови клетки и много хора откликват на призива му, но уви, тази подкрепа не успява да го спаси. В последните дни от живота си заедно с приятели той създава сайта http://spasi-zhivot.org , с който иска да запознае обществото с особеностите на левкимията и донорството на стволови клетки. Оказва се, че българите сме с особен генотип и за нас много трудно се намират съвместими донори. Благотворителната организация цели да развие база данни с потенциални донори. Така се увеличават шансовете за спасяване на човешки живот.

В моменат в България има официално регистрирани 500 донора на стволови клетки. 4.5 милионна  Хърватия има 17.300. На практика това означава, че един хърватин има много по-големи шансове да намери бързо подходящ донор в сравнение с един българин. Това може да се промени! Нека в памет на Тома Каркински научим повече за възможностите да помогнем.

Разпространете този линк и разговаряйте с вашите приятели по тези теми – важно е да знаем повече, за да бъдем част от спасяването на един човешки живот.

____________________________________________________
към българския регистър на потенциални донори на стволови клетки

Tags: , , ,

Category: България, Меланж, студент

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Мариана каза:

    Това за стволовите клетки за медицината може да е старо понятие, но за нас е ново.
    Да се направим организация тук в Австрия, за подпомагане на болни българи,които не могат да си платят лечението. Мисля, че всеки ще се отзове.И не в последният момент, когато вече е късно.Да се събира фонд,който да помага на болни в България.В никоя страна това го няма.
    Какво прави великата българка Кристалина Георгиева – събира от всички страни помощи за Африка.Защо не събере помощ за България,да се спаси българина,че е на последно место в Европа.Там хората не могат да си платят лечението,там хората ровят в кофите,там не получават заплати, въпреки, че работят,а,имат деца и семейства. Да чакаме да станем като Африка? Не е много голяма разликата и времето. Само,че сме в Европа не означава, че сме по -добре.
    Г-жа К.Г., дали е запозната с истината за живота на българите се съмнявам.Тя си гони кариерата извън страната ни!

Leave a Reply