6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВсеки жест е важен! Да помогнем на Дома за възрастни хора с...

Всеки жест е важен! Да помогнем на Дома за възрастни хора с увреждания в село Столът

-- Реклама --

Ограбеният Дом за възрастни хора с увреждания в село Столът, община Севлиево има нужда от нашата помощ. Да протегнем ръка и дарим достойни старини на тези хора.

На 16 километра от Севлиево, почти в центъра на село Столът, се намира Дом за стари хора с увреждания. Земята, върху която през 1951 година е построен Здравен център,  е дарена на Общината от Стана и Кольо Балинови в памет на рано загиналия им син. От 1964 година в тази сграда намират подслон и грижи възрастни хора с различни увреждания на опорно-двигателния апарат, които са в следствие на прекарани инсулт, сърдечни, бъбречни и белодробни заболявания.  Добрите битови условия, спретнатият парк около Дома, всеотдайният персонал години наред  правят трудния живот на тези хора по-близък до нормалния. С колко усилия се постига това си знае само директорката на специализираното заведение г-жа Лиляна Станчева. Домът е изцяло на държавна издръжка и средствата не стигат за задоволяване на елементарните ежедневни потребности, да не говорим за специфичните нужди на хората настанени там. Според новата стратегия за регионално развитие на община Севлиево, през 2012-2013 година специализираното заведение трябва да се обособи в два центъра за по 15 човека, в които да продължат да се настаняват хора с физически увреждания. Целта на промяната е да се създадат по-добри условия на живот, близки до обичайната семейна среда.

На 11 октомври 2010 неизвестен извършител разбива врати, прозорци и метална решетка, за да стигне до касата на Дома. Откраднати са 12 000 лева, предназначени за прехраната на болните хора. Част от тези пари са били заделени за погребения. Няма да коментираме моралния аспект на деянието. В последните години се наслушахме за осквернени гробове, църкви, убити за 5 лева възрастни хора –  толкова боли, че не си струва да се описва.

Българи, живеещи в Австрия, загрижени за съдбата на ограбения Дом, споделиха тази информация. Всеки от нас може да даде своя принос според възможностите си, за да може възрастните хора там  да имат един по-достоен живот. Нека помогнем! И най-малкият жест в важен.

Дарената сума може да преведете по сметка на Дом за възрастни хора с увреждания, с.Столът

IBAN BG 12 SOMB 9130 3632 9036 02

BIC SOMB BGSF

Общинска банка Севлиево

За допълнителна информация и контакти може да се обръщате и към директора на Дома г-жа Лиляна Станчева: 00359 67 391 226, 00359 67 391 218, GSM 00359 885 373 188

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации