6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВанилови сладки и Advent

Ванилови сладки и Advent

-- Реклама --

В събота споделихме с нашите приятели във Фейсбук, че възнамеряваме да приготвим традиционните за Австрия ванилови сладки. И понеже сме много пъргави, а и лакоми – не спряхме до там, а направихме и какаови топчета. По обяд всички ухаехме на ванилия, а ароматът на току-що опечени сладки се носеше из целия район. Не, няма да ви обясняваме колко са вкусни ваниловите подкови, а просто ще споделим с вас рецептата.

Ванилови сладки

Продукти:

90 г ситно смлени ядки ( 30  бадем, 30 г лешници, 30 орехи)

280 г бяло брашно

70 г пудра захар

200 масло

2 жълтъка

Всичко се омесва и минимум 30 мин. престоява в хладилник, за да се стегне.  Готовото тесто се разточва на кора с дебелина около 5мм и от него с помощта на формички се изрязват полумесеци. Пекат се на топъл въздух на 180 C° 7-10 мин. Поръсват се с ½ ч. ч. пудра захар смесена с 5 пакетчета ванилия. Така приготвените сладки могат да се съхраняват в кутия около 10 дни.

Какаови топчета

Продукти:

125 г размекнато масло                                                                    

1 ч. ч. пудра захар

1 ч. ч. смлени бисквити

5-6 с. л. какао

1 ч. л. коняк или ром

Всички продукти се омесват до получаването на гладка смес. От нея се оформят  топчета, които се овалват в смлени орехи. Оставят се на студено да се втвърдят.

Има обаче и няколко допълнителни хитринки, които правят крайния продукт още по-вкусен и ароматен. Съветваме ви да си набавите още:

1000гр. добро настроение

1000гр. усмивки

1000гр. хубава музика

Помагачи и съветници – колкото поеме.

Да ви е сладко!

В Австрия тази неделя беше специална, тъй като на този ден се пали първата свещичка от така наречения Adventskranz. Думата advent  е от латински произход и означава пристигане, а kranz в превод от немски означава венец. Този специален венец се прави от клонките на вечнозелено дърво и в него се поставят 4 свещи, които според католическата традиция най-често са лилави или розови, но се срещат и червени. Има различни тълкувания за значението на този обичай, но като цяло той се свързва с очакването на ражадането на Христос. Свещите се възприемат като символ на борбата на християните срещу тъмнината в живота. Първата свещ се запалва в първата неделя след 26 ноември и е посветена на надеждата от идването на спасителя. Всяка следваща неделя до Коледа се пали по още една свещ като втората е посветена на Витлеем, градът, в който е роден Христос, третата на овчарите, а четвъртата е за ангелите, възвестили раждането на Исус. В някои райони е разпространен  обичаят да се слага в среда и още една свещ, която е бяла и се пали на самата  Коледа.

Advent, Advent, ein Lichtlein brennt.
Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür.“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации