Ванилови сладки и Advent

29. ноември 2010 | By | Reply More

В събота споделихме с нашите приятели във Фейсбук, че възнамеряваме да приготвим традиционните за Австрия ванилови сладки. И понеже сме много пъргави, а и лакоми – не спряхме до там, а направихме и какаови топчета. По обяд всички ухаехме на ванилия, а ароматът на току-що опечени сладки се носеше из целия район. Не, няма да ви обясняваме колко са вкусни ваниловите подкови, а просто ще споделим с вас рецептата.

Ванилови сладки

Продукти:

90 г ситно смлени ядки ( 30  бадем, 30 г лешници, 30 орехи)

280 г бяло брашно

70 г пудра захар

200 масло

2 жълтъка

Всичко се омесва и минимум 30 мин. престоява в хладилник, за да се стегне.  Готовото тесто се разточва на кора с дебелина около 5мм и от него с помощта на формички се изрязват полумесеци. Пекат се на топъл въздух на 180 C° 7-10 мин. Поръсват се с ½ ч. ч. пудра захар смесена с 5 пакетчета ванилия. Така приготвените сладки могат да се съхраняват в кутия около 10 дни.

Какаови топчета

Продукти:

125 г размекнато масло                                                                    

1 ч. ч. пудра захар

1 ч. ч. смлени бисквити

5-6 с. л. какао

1 ч. л. коняк или ром

Всички продукти се омесват до получаването на гладка смес. От нея се оформят  топчета, които се овалват в смлени орехи. Оставят се на студено да се втвърдят.

Има обаче и няколко допълнителни хитринки, които правят крайния продукт още по-вкусен и ароматен. Съветваме ви да си набавите още:

1000гр. добро настроение

1000гр. усмивки

1000гр. хубава музика

Помагачи и съветници – колкото поеме.

Да ви е сладко!

В Австрия тази неделя беше специална, тъй като на този ден се пали първата свещичка от така наречения Adventskranz. Думата advent  е от латински произход и означава пристигане, а kranz в превод от немски означава венец. Този специален венец се прави от клонките на вечнозелено дърво и в него се поставят 4 свещи, които според католическата традиция най-често са лилави или розови, но се срещат и червени. Има различни тълкувания за значението на този обичай, но като цяло той се свързва с очакването на ражадането на Христос. Свещите се възприемат като символ на борбата на християните срещу тъмнината в живота. Първата свещ се запалва в първата неделя след 26 ноември и е посветена на надеждата от идването на спасителя. Всяка следваща неделя до Коледа се пали по още една свещ като втората е посветена на Витлеем, градът, в който е роден Христос, третата на овчарите, а четвъртата е за ангелите, възвестили раждането на Исус. В някои райони е разпространен  обичаят да се слага в среда и още една свещ, която е бяла и се пали на самата  Коледа.

Advent, Advent, ein Lichtlein brennt.
Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür.“

Category: Aвстрия, България

Leave a Reply