5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжЗапочна събирането на номинации за наградата "Българка на годината"

Започна събирането на номинации за наградата „Българка на годината“

-- Реклама --

Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) към Министерския съвет на Република България обявява начало на второто издание на годишната награда „Българка на годината”, с която ще отличи наши сънароднички, живеещи в чужбина.

С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на нашето общество към ролята на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа.

Годишното отличие на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство.

За годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани българки, живеещи извън страната, които са имали изяви в обществено значими дейности в различни области: принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, защита на българското национално достойнство, постижения в организацията на задгранични български общности и дейности, принос и постижения в културата, изкуствата, образованието, медицината и др.

Предложения за носителки на наградата „Българка на годината” се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина от 18 октомври до 31 декември 2010 г.
на адрес:

бул. Дондуков, 2А, гр. София 1000
и на e-mail: aba@aba.government.bg

Право да номинират кандидатки за Годишното отличие „Българка на годината” на ДАБЧ имат български дружества и организации от чужбина и техни партньори в България, български медии от страната и чужбина, организирали се за конкретна номинация инициативни групи от българи, както зад граница, така и в България. Подробна информация за регламента на Годишното отличие може да бъде намерена на сайта на Държавната агенция за българите в чужбина: www.aba.government.bg
Номинациите ще се разглеждат от специално създадения организационен комитет, който включва личности, доказали съпричастността си към темата българи в чужбина.

Повече за регламента на номинациите може да намерите тук

Отличените ще бъдат обявени на 21 януари 2011 – деня на един от традиционните женски празници в българския народен календар.

За повече информация:
Лана Мумджиева
старши експерт „Връзки с обществеността” в ДАБЧ
т.: + 359 (2) 935 06 57; 935 06 50
e-mail: l.mumdjieva@aba.government.bg

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации