18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
Началосоциална отговорностОктомври е световен месец за борба с рака на гърдата

Октомври е световен месец за борба с рака на гърдата

-- Реклама --

  
През 1985 година компанията AstraZeneca обявява октомври за месец за борба с рака на гърдата. В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване. Днес хиляди хора по света възприемат октомври като време за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта. Това е месецът, в който не само се информираме как да се предпазим, но и как да помогнем на пострадалите да се преборят със заболяването. Някои успяват. Други – не.
Според някои статистики всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случаи на рак на гърдата, а 124 000 жени умират от това заболяване. Не вярваме, докато не ни сполети – лично или чрез най-добрата приятелка, майка, сестра, дъщеря, съпруга, любима – жестоко и неумолимо. Застраховка срещу това заболяване няма.
Екипът на списание “Българите в Австрия” изразява своята съпричасност към всички жени, които се борят с болестта и своето възхищение от всички жени, които са намерили сили да се преборят и да продължат напред. Обръщаме се към тези, които са имали досег с това заболяване – споделете с нас своя болезнен опит, научените ни как да ви разбираме и как да ви помагаме, как да се предпазим и какво да направим в най-страшните моменти.
В Австрия прегледът при лекар генеколог, както и мамографията се покриват от здравната каса. Въпрос на лична отговорност е всяка жена да направи такъв преглед поне веднъж годишно! Направете го сега!
________________
Макар че темата за рака на гърдата е особено остра и актуална през последните 20 години, съществуват документирани случаи на болестта още при древните египтяни. Почти до средните векове сред учените е широко разпространено схаващането на гръцкия лекар Каудиус Гален (130-200 г.), че меланхолията е основен фактор за развитието на рака на гърдата. През Ренесанса практикуваните дотогава методи на лечение като диети, екзорсизъм и локално налагане на лапи са отречени. Фламандския анатом Андреас Весалиус препоръчва мастектомията. Повратен момент в разбирането на рака като вид заболяване, е наложеното от лекаря ЛеДран (1685-1770) схващане, че ракът на гърдата може да се разпространява до съседните тъкани като лимфните възли на подмишниците. До средата на 19 век основното лечение се е състояло в остраняване на гърдата, за да се избегне последващо развитие на тумора. В началото на 20-ти век е направен забележителен напредък в изследванията за причините за възникване на рака и са класифицирани четирите стадии на развитие на болестта. Напредъкът на генетиката и молекулярната биология през 80-те години довежда до разработването на нови лекарства, които се насочват към мишени върху раковата клетка. Въпреки всички усилия на учените 72 на 100 000 жени в България се разболяват от рак на млечната жлеза, а 30 на 100 000 умират от този карцином. 
Факт е, че: 

 Ракът на гърдата не е предотвратимо заболяване, тъй като все още не са напълно изяснени причините за развитието му. Своевременното диагностициране и лечение са най-сигурният начин за позитивен изход.
– Карциномът на млечната жлеза може да засегне всяка жена като рискът се увеличава с възрастта. Над 70% от диагностицираните жени не покриват критериите за рискови фактори.
– Мамографията е най-сигурният начин да се открие рак на гърдата в най-ранната фаза, когато болестта все още не се е проявила и е напълнолечима. 

– При адекватно лечение продължителността на живот на жените, преборили рак на гърдата е както и при останалите хора

Страшното е,  че:

– 95% от жените с тази диагноза изпадат в депресия.
– 20% от семействата, които е трябвало да преодолеят заболяването се разпадат ( при млади хора до 40 г. този процент е 55%).

При подготовката на статията са използвани материали на фармацефтичните компании AstraZeneca и Roche.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации