14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеЗапочна учебната година и в българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”

Започна учебната година и в българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”

-- Реклама --

На 15 септември 2010 година официално бе открита новата учебна година за всички деца, които искат да изучават български език.

За нас, българите, петнадесети септември винаги ще бъде свързан с първия учебен звънец, с приповдигнатото тържество в училищния двор и първия чин.
Колкото и отдалечени да сме от България, на тази дата децата ни също правят първите стъпки в класната стая на българското училище. И тази година по традиция на 15 септември бе открита новата учебна година в българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”. В залата на търговското представителство се събраха ученици, родители и гости. Радващо е, че с всяка измината година броят на учениците нараства и сега за първи път училището посреща 30 първолачета! “Забелязва се и отчетлива тенденция към увеличаване броя на учениците и в горните класове” – сподели в словото си г-жа Ирина Владикова, директор на училището. Тя подчерта още, че изучаването на майчиния език е от изключително голямо значение и че е много важно всички участници в този процес – родители, ученици и учители – да проявяват постоянство и търпение. Г-жа Венета Момчева, временно изпълняващ длъжността посланик на РБългария в Австрия, поздрави присъстващите и пожела “На добър час” на учениците.

И точно в духа на българската традиция малките ученици опитаха питка, закичиха се със здравец и минаха под златната шестица за късмет и успех.
Като родители знаем  колко е трудно да се съчетават двете училища  (австрийското и българското), колко труд и време е необходимо, за да се напишат домашните и колко уморени са децата в края на деня. Но усилието си струва, защото знаенето (писмено и говоримо) на още един език е безценно!


При всички проблеми в българската, че и австрийска образователна система, които с пълна сила се стоварват на главата на нашите деца, при цялата им ежедневна  натовареност, не бихме искали да ги наставляваме и да им даваме съвети. В много отношения съвременните деца са “по-напред” от нас, възрастните. Затова се сетихме за думите на големия немски писател Ерих Кестнер и неговото „Слово за първия учебен ден„:

– Не позволявайте да ви унищожат детството;
– Не смятайте училищната катедра за трон или амвон;
– Съобразявайте се с онези, които се съобразяват с вас;
– Не бъдете много прилежни;
– Не се надсмивайте на глупаците;
– От време на време не вярвайте на учебниците си

Ами, това е от нас – бъдете любопитни, открити и упорити!
Много успехи и през новата учебна година, мили ученици!

снимки: Стоил Кордев

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации