Започна учебната година и в българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”

24. септември 2010 | By | 1 Reply More

На 15 септември 2010 година официално бе открита новата учебна година за всички деца, които искат да изучават български език.

За нас, българите, петнадесети септември винаги ще бъде свързан с първия учебен звънец, с приповдигнатото тържество в училищния двор и първия чин.
Колкото и отдалечени да сме от България, на тази дата децата ни също правят първите стъпки в класната стая на българското училище. И тази година по традиция на 15 септември бе открита новата учебна година в българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”. В залата на търговското представителство се събраха ученици, родители и гости. Радващо е, че с всяка измината година броят на учениците нараства и сега за първи път училището посреща 30 първолачета! “Забелязва се и отчетлива тенденция към увеличаване броя на учениците и в горните класове” – сподели в словото си г-жа Ирина Владикова, директор на училището. Тя подчерта още, че изучаването на майчиния език е от изключително голямо значение и че е много важно всички участници в този процес – родители, ученици и учители – да проявяват постоянство и търпение. Г-жа Венета Момчева, временно изпълняващ длъжността посланик на РБългария в Австрия, поздрави присъстващите и пожела “На добър час” на учениците.

И точно в духа на българската традиция малките ученици опитаха питка, закичиха се със здравец и минаха под златната шестица за късмет и успех.
Като родители знаем  колко е трудно да се съчетават двете училища  (австрийското и българското), колко труд и време е необходимо, за да се напишат домашните и колко уморени са децата в края на деня. Но усилието си струва, защото знаенето (писмено и говоримо) на още един език е безценно!


При всички проблеми в българската, че и австрийска образователна система, които с пълна сила се стоварват на главата на нашите деца, при цялата им ежедневна  натовареност, не бихме искали да ги наставляваме и да им даваме съвети. В много отношения съвременните деца са “по-напред” от нас, възрастните. Затова се сетихме за думите на големия немски писател Ерих Кестнер и неговото „Слово за първия учебен ден„:

– Не позволявайте да ви унищожат детството;
– Не смятайте училищната катедра за трон или амвон;
– Съобразявайте се с онези, които се съобразяват с вас;
– Не бъдете много прилежни;
– Не се надсмивайте на глупаците;
– От време на време не вярвайте на учебниците си

Ами, това е от нас – бъдете любопитни, открити и упорити!
Много успехи и през новата учебна година, мили ученици!

снимки: Стоил Кордев

Please follow and like us:

Category: Oбразование, обучение

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ksiush каза:

    На добър час на българското училище- тази малка, но свещена частица от България в сърцето на Австрия!

Leave a Reply